Alkutunnelmia Kiovasta

Talven ja kevään aikana saimme seurata Kiovan Euroviisujen valmisteluja ja moni varmasti pohtikin, josko kisakaupunki ehtii järjestää viisut lainkaan. Huoli on turha, sillä kaikki näyttää Kiovassa erinomaiselta. Kun järjestelyt toimivat, sää on lämmin ja aurinkoinen sekä hintataso edullinen, on viisufanin helppo heittäytyä viisutunnelmiin.

Kiovan kaupunki haluaa selkeästi näyttää onnistuvansa Euroviisujen järjestämisessä. Viisujen teema ”Celebrate Diversity” näkyy keskustan katukuvassa. Vuoden Euroviisujen logo kuvaa perinteistä ukrainalaista helmikaulanauhaa, namysto, ja sen osia onkin runsaasti käytetty viisumainonnassa katukuvassa. Sen monimuotoisuus mahdollistaa helposti tunnistettavan elementin esimerkiksi eri maiden lippuja kuvatessa. Jokainen korussa oleva helmi on erilainen ja se kuvastaa erilaisuutta ja yksilöllisyyttä.

Kiovassa asuu noin 2,8 miljoonaa asukasta. Ensimmäisenä kaupunkikuvassa voi ihmetellä erittäin korkeita rakennuksia. Pilvenpiirtäjä toisensa jälkeen muokkaa kaupungin silhuettia. Kun silmä tottuu korkeisiin ja moderneihin rakennuksiin, joukosta erottuvat lukuisat kullatut kupolit. Kiova on tunnettu kuuluisista luostareistaan ja kirkoistaan. Kaupungissa yhdistyy monen vuosisadan historian kirjo keskiajalta renessanssiin, kommunistiselta ajalta nykypäivään. Kiovalaiset vaikuttavat ystävällisiltä ja auttavaisilta, vaikka yhteistä kieltä ei aina löydykään.

Hintataso kaupungissa on todella edullinen, joten tiukemmallakin budjetilla selviää hyvin. Uber-taksilla matka on noin kolme kertaa edullisempaa kuin normaali taksilla ja saatavuus on erittäin hyvä. Metrossa ostetaan ensin muovinen poletti, joka syötetään porttiin (joka on jo valmiiksi auki). Ravintolassa ruokailee kymmenellä eurolla juomineen ja hienoimmissa ravintoloissakaan ei budjetti kaadu. Jonkinlainen kulkuväline kaupungissa on hyvä olla alla, sillä Kiova sijaitsee kukkulaisella alueella, ja korkeuserot saattavat yllättää.

Vaikka talven viimassa saattoi tuntua, että faneja ei edes olisi haluttu Kiovaan, nyt tilanne on täysin toinen. Eurovision Village sijaitsee aivan keskustassa, niin että yksi pääkaduista on suljettu sen tieltä. Euroclubilla juhlat jatkuvat aamuun saakka ja lavalle on jo marssitettu moni tämän vuotinen artisti viihdyttämään faneja. Henkilökunta on ystävällistä ja Euroclubinkin hintataso ja tarjonta on huomattavasti faniystävällisempi kuin muutamana aikaisempana viisuvuotena.

Itse kisapaikka, Kansainvälinen messukeskus, sijaitsee Dnepr-joen toisella puolella ja matka sinne taittuu helposti metrolla. Opasteet metrossa ovat selkeitä ja linjoja valittavana on kaiken kaikkiaan kolme: sininen, punainen ja vihreä. Ulkoapäin vaatimaton messukeskus on verhoiltu Euroviisujen teemaan sopivasti ja opasteet paikalla ovat selkeitä. Itse lava on todella suuri ja vaikuttava. Artisti jää lavalla todella pieneksi, mutta tärkeintähän on kuitenkin näyttävä tv show. Lavan design kuvaa Ukrainan olevan Euroopan keskipiste toukokuussa. Se on moniulotteinen ja mahdollistaa monien erilaisten efektien käytön esityksissä.

Aivan lavan edessä on Golden Circle -alue, jonne fanilipun ostaneet pääsevät. Tämän jälkeen ovat kamera-alueet ja näiden takana toinen fanialue. Heti seisoma-alueen jälkeen on futuristinen Green Room –alue, joissa artistit istuvat omissa ”kennoissaan”. Salissa on useita suuria screenejä, joista lavasta kauempana oleva yleisö näkee esityksen niin kuin se on suorassakin lähetyksessä. Pressikeskus ja artistien back stage sekä fanialue ovat samassa rakennuksessa.

Tänään sunnuntaina ohjelmassa ovat viralliset avajaiset,  ”Red Carpet”, jossa Suomen edustajat Leena Tirronen ja Lasse Piirainen eli Norma John, astelevat punaisella matolla muiden artistien kanssa. Suomen Blackbird nostaa koko ajan asemiaan vedonlyöntitilastoissa ja sitä pidetään jo lähes varmana finaalin menijänä. Suomen kappale on monen viisufanin suosikki ja fanienkin keskuudessa sille povataan hyvää menestystä. Lähes yhtä varmana pidetään myös Italian voittoa tänä vuonna ja tänään Italian harjoituksen nähtyäni, uskon sen hyvin olevan mahdollista. Mutta kuten aikaisempinakin vuosia, voittaja kruunataan vasta finaalissa 13.5.

Kiovassa siis kaikki enemmän kuin hyvin! Viisukupla elää! Namaste!

Teksti ja kuvat: Miksu Behm