Viisuterveiset Amsterdamista

 

Esther Hartilla oli herkullinen lahja Mihai Trăistariulle.

Euroviisujen alla eri puolilla Eurooppaa on perinteisesti järjestetty viisujen ennakkotapahtumia, joihin vuoden euroviisuedustajia on kutsuttu esiintymään. Kevään suurin ennakkotapahtuma oli huhtikuun alkupuolella Amsterdamissa järjestetty Eurovision in Concert. Tänä vuonna yhdeksättä kertaa järjestetyssä konsertissa oli mukana viisuedustajia yhteensä 35 maasta. Vastaavia konsertteja järjestettiin tänä kevään ainakin Lontoossa, Tel-Avivissa ja Madridissa.

Keväinen viisuviikonloppu alkoi jo perjantaina Alankomaiden OGAEn järjestämillä Amsterdam Calling -etkoilla paikallisessa yökerhossa. Illan emäntänä toimi vuoden 2003 Alankomaiden viisuedustaja Esther Hart. Hänen lisäkseen illan aikana lavalle nousivat Vânia Fernandes (Portugali 2008), Mihai Trăistariu (Romania 2006), laulajasisarukset Tijana Dapčević (Makedonia 2014) ja Tamara Todevska (Makedonia 2008) sekä edelleen hyvässä vedossa ollut Baccara (Luxemburg 1978). Tämänvuotisista viisuedustajista etkoilla nähtiin Makedonian Jana Burčeska.

Makedonialaissisarukset Tijana Dapčević ja Tamara Todevska intoutuivat myös duetoimaan Amsterdam in Concertin etkoilla

Suurin osa illan artisteista oli ottanut ohjelmistoonsa viisuja laidasta laitaan omien edustusviisujensa tai karsintakappaleidensa lisäksi. Tunnelma paikan päällä muistuttikin lähinnä suurta yhteislaulutilaisuutta, kun lähes täysi yökerhollinen viisufaneja lauloi ja tanssi illan alusta loppuun.

Amsterdam in Concert myytiin tänäkin vuonna loppuun muutamassa päivässä. Innokkaimmat fanit jonottivatkin tapahtumapaikan ovella jo tunteja ennen konsertin alkua. Tapahtuma oli kuin Euroviisut pienoiskoossa ilman semifinaalijakoa ja pisteidenantoa, kun artisti toisensa jälkeen kävi esittämässä kilpailukappaleensa yleisölle.

Myös Suomen Norma John oli mukana Amsterdam in Concertissa. Ennen Amsterdamia Leena Tirronen ja Lasse Piirainen olivat kiertäneet promoamassa ”Blackbirdia” Lontoossa ja Tel-Avivissa.

– Tämän promokiertueen perusteella uskon, että edessämme on unohtumaton kaksiviikkoinen Kiovassa, Lasse Piirainen tiivisti yhtyeen odotuksia nyt jo alkanutta viisumatkaa kohtaan.

Norma Johnin Leena ja Lasse odottavat innolla edessä olevaa viisukoitosta.

Kiitosta yhtyeeltä saivat niin tulevat kilpakumppanit kuin yleisökin.

– Tällä kiertueella on päässyt paremmin tutustumaan tuleviin kilpakumppaneihin ja heidän biiseihinsä, kun on kuullut ne ensimmäistä kertaa live-esityksinä, Piirainen perusteli.

– Täällä on tavannut todella mahtavia ihmisiä saman asian äärellä. Melkeinhän tässä ikävä tulee tätä porukkaa tämän promokiertueen jälkeen, mutta pianhan me jälleen olemme samassa padassa uudestaan, Leena Tirronen naurahti.

– Ja yleisö! Nämä keikat ovat olleet elämäni parhaita keikkoja. Näillä keikoilla porukka on täysillä mukana, ja yleisön energian tuntee lavalla asti, Tirronen jatkoi.

Amsterdamissa energiaa riitti artisteillakin, sillä hyvin moni konsertissa esiintyneistä artisteista jaksoi vielä tiivistahtisen promokiertueen päätteeksi saapua Amsterdam in Concertin jatkoille tapaamaan paikallaolleita faneja.

 
Teksti: Liisa Haavisto
Kuvat: Liisa Haavisto ja Ismo Puljujärvi