Viisuartistit tutuiksi!

1. semifinaali 8. toukokuuta

Azerbaidžan: Aisel – X my heart
Aisel Mammadova saa kunnian avata tämän vuoden Eurovision laulukilpailut. 28-vuotias bakulaislaulajatar esittää yleensä jazzia ja soul-musiikkia, mutta hänen kilpailukappaleensa ”X my heart” on pesunkestävää poppia. Aiselin kappaleen takaa löytyvät tutut hittinikkarit, kreikkalainen Dimitris Kontopoulos ja ruotsalainen Sandra Bjurman. Vapaa-ajallaan Aisel tekee vapaaehtoistyötä löytöeläinten hyväksi.

 

Islanti: Ari Ólafsson – Our choice

Islantia edustaa vasta 19-vuotias laulajalupaus Ari Ólafsson. Ari syntyi Reykjavikissa mutta asui lapsuudessaan jonkin aikaa Floridassa. Hän kiinnostui laulamisesta jo nuorella iällä. Nuorukainen on opiskellut Lontoossa Royal Academy of Musicissa. Hänet nähty myös teatterilavoilla. Musikaalihenkisyyttä löytyy Arin kilpailukappaleestakin. Kappaleen ”Our choice” on säveltänyt ja sanoittanut Þórunn Erna Clausen.

Albania: Eugent Bushpepa – Mall

Rreshenissä syntynyt Eugent Bushpepa on pitänyt laulamisesta pienestä pitäen. Miehen varsinainen laulajan ura alkoi kuitenkin vasta vuonna 2006, Top Channelin Top Show -keskusteluohjelman studiomuusikkona ja -laulajana. Siinä työssä hän on edelleen. Suurin osa Bushpepan tuotannosta on cover-kappaleita, joita hän esittää sekä soolona että yhtyeensä Sunrisen kanssa. Eugent Bushpepa on itse säveltänyt ja sanoittanut Albanian tämänvuotisen edustusviisun ”Mall”.

 

Belgia: Sennek – A matter of time

Sennek-nimellä esiintyvä laulaja–lauluntekijä Laura Groeseneken esiintyi aiemmin yhdessä Ozark Henryn kanssa. Vuoden 2014 jälkeen kaksikko on esiintynyt monilla suurilla festivaaleilla ympäri Belgiaa. Lissabonissa Sennek esiintyy sooloartistina. Hän on myös itse tehnyt edustusviisunsa yhdessä belgialaisen Alex Callierin ja ranskalaistuottaja Maxime Tribechen kanssa. Sennek on kertonut arvostavansa skandinaavista designia, ja neito työskenteleekin nykyään visualistina paikallisessa IKEAssa.

Tšekki: Mikolas Josef – Lie to me

Prahassa kasvanut Mikolas Josef on musikaalisen perheen kasvatti. Poika itsekin aloitti kitatansoiton jo 5-vuotiaana. Ennen musiikillisen uransa alkua Mikolas kiersi suunnilleen vuoden verran ympäri Eurooppaa elättäen itsensä katumuusikkona. Vuonna 2015 ensisinglensä Hands Bloody julkaissut Mikolas asuu nykyään Wienissä. Siellä mies tekee yhteistyötä Nikodem Milewskin kanssa. Aiemmin muun muassa Sam Smithin kanssa yhteistyötä tehnyt Milewski on myös yksi Tšekin viisun tekijöistä.

 

Liettua: Ieva Zasimauskaitė – When we’re old

Liettualla oli tänä vuonna kaikista pisin euroviisukarsinta, jonka voittoon lopulta ylsi 24-vuotias Kaunasissa asuva Ieva Zasimauskaitė herkällä balladillaan When We’re Old. Ieva ei lainkaan ole tuntematon nimi euroviisupiireissä, sillä hän on pyrkinyt edustamaan maataan jo neljä kertaa aiemmin, viimeksi viime vuonna. Ieva on laulanut pienestä pitäen, ja hänen kuoronsa voitti paikallisen Kuorosota-kilpailun vuonna 2009. Suuren yleisön tietoisuuteen Ieva tuli viimeistään vuonna 2012, jolloin hän ylsi The Voice of Lithuania -kilpailun superfinaaliin.

Israel: Netta Barzilai – Toy
Netta Barzilai syntyi 22. tammikuuta 1993 Hod HaSharonin kaupungissa, jossa hän edelleenkin asustaa. Barzilai muutti nuorella iällä Nigeriaan perheineen, jossa hän eli neljä vuotta. Israelille tyypillisen asevelvollisuutensa hän suoritti Israelin merivoimien bändissä. Barzilai voitti HaKokhav HaBa -kykykilpailun ja pääsi näin edustamaan maataan Euroviisuihin. Hänen edustuskappaleensa ”Toy” ovat tehneet Doron Medalie, joka vastasi myös vuosien 2015 ja 2016 Israelin euroviisuista, sekä Stav Beger.

 

Valko-Venäjä: Alekseev – Forever

Nikita Vladimirovitš Alekseev on ukrainalainen laulaja–lauluntekijä. Hän syntyi vuonna 1993 Kiovassa. Hän tuli suurelle yleisölle tunnetuksi Ukrainan The Voice -kykykilpailussa, jossa hän pääsi semifinaalivaiheeseen. Alun perin Alekseevin oli tarkoitus osallistua Ukrainan viisukarsintoihin. Hän päätti kuitenkin kilpailla Valko-Venäjän karsinnassa, jonka hän sitten voittikin kappaleellaan ”Forever”.

Viro: Elina Nechayeva – La forza

Koloratuurisopraano Elina Netšajeva syntyi 10. marraskuuta vuonna 1991. Netšajeva on käynyt Tallinnan ranskalaista lyseota ja valmistunut sieltä vuonna 2011. Hän on opiskellut laulua Tallinnan taideinstituutissa 2011–2014. Vuonna 2016 Netšajeva valmistui klassisen laulun maisteriksi Viron musiikki- ja teatteriakatemiasta. Hän on kilpaillut myös Viron Idolsissa ja Klassikatähed 2014 -kilpailussa. Edustuskappaleen ”La forza” ovat tehneet Mihkel Mattisen, Timo Vendt, Ksenia Kutšukova ja artisti itse.

 

Bulgaria: Equinox – Bones
Viisuja varten kokoon kasattu yhtye Equinox edustaa tänä vuonna Bulgariaa. Yhtyeessä on viisi jäsentä, jotka ovat musikaalisesta perheestä tullut Zhana Bergendorff, Talent USA:sta tuttu Johnny Manuel, Kristian Kostovin taustalaulajana viime vuonna nähty Vladimir Mihailov, laulaja–lauluntekijä Georgi Simeonov sekä mm. Dua Lipalle ja Bebe Rexhalle kappaleita nikkaroinut yhdysvaltalainen Trey Campbell. Equinoxin viisussa ”Bones” viisi upeaa ääntä kohtaa, ja harmonia on sekä studioversiossa että livenä käsinkosketeltavaa.

Makedonia: Eye Cue – Lost and found

Bojan Trajkovski ja Marija Ivanovska perustivat Eye Cuen vuonna 2008. Duon ensisingle Magija nousi ilmestyessään listojen kärkeen kaikkialla entisen Jugoslavian alueella vuonna 2008. Yhtyeen toinen single Not this time taas nousi Adrianmeren MTV:n top 20 -listan kärkeen muutamaa vuotta myöhemmin. Uransa aikana Eye Cue on kahminut palkintoja useissa musiikkikilpailuissa ja palkintogaaloissa. Lisäksi kaksikko on nähty esiintymässä kaikilla kotimaansa tärkeimmillä musiikkifestivaaleilla.

Kroatia: Franka – Crazy

Kroatian yleisradio HRT valitsi 25-vuotiaan Franka Batelićin euroviisuedustajakseen. Franka nousi kroatialaisten tietoisuuteen vuonna 2007 osallistuttuaan Showtime-kykykilpailuun. Hän yritti myös kaksi kertaa aikaisemminkin edustamaan Kroatiaa euroviisuihin, vuonna 2009 kappaleella ”Pjesma za kraj” ja vuonna 2010 kappaleella ”Na tvojim rukama”. Frankan kilpailukappaleen ”Crazy” on säveltänyt Branimir Mihaljevic. Hänen kynästään syntyi myös Kroatian viisu vuosimallia 2010, ”Lako je sve”. Franka on itse sanoittanut euroviisukappaleensa.

Itävalta: Cesár Sampson – Nobody but you

Itävalta lähettää Euroviisuihin 34-vuotiaan, myös mallintöitä tekevän laulaja–lauluntekijä Cesár Sampsonin. Itävallan Linzissä syntynyt entinen sosiaalityöntekijä ei ole täysin vierailla vesillä, sillä hän on ollut taustalaulajana Poli Genovalle 2016 ja Kristian Kostoville 2017. Sampson on Pepsi & Shirley -duosta tutun Helen DeMacquen veljenpoika. Kappale ”Nobody but you” sisältää gospel-fiilistä, ja sen ovat värkänneet aikaisemmin Bulgarialle viisuja tehneiden Boris Milanovin sekä Sebastian Armanin lisäksi Joacim Persson ja Johan Alkenäs.

 

Kreikka: Gianna Terzi – Oneiro mou

Kreikka luottaa omaan kieleensä Gianna Terzin kappaleen ”Oneiro mou” (Unelmani) myötä. Gianna syntyi vuonna 1980 Thessalonikissa kuuluisan laulajan Paschalis Terziksen tyttäreksi. Hänen oli alun perin tarkoitus osallistua Kreikan karsintaan yhdessä 19 muun artistin kanssa. Myöhemmin julkistettiin viisi esitystä, jotka pääsisivät televisioituun finaaliin. Näistä kuitenkin diskattiin kaksi, sillä ne eivät olleet ERT:n mielestä tarpeeksi ”kreikkalaisen” kuuloisia. Lopulta ilmeni, että kaksi muuta levy-yhtiötä eivät suostuneet maksamaan kallista osallistumismaksua, joten Panik Recordsin ”Oneiro mou” jäi ainoana jäljelle ja julistettiin Kreikan edustajaksi. Gianna on tehnyt kappaleen mukanaan Aris Kalimeris, Dimitris Stamatiou ja Mihalis Papathanasiou.

Suomi: Saara Aalto – Monsters

Saara Aalto syntyi vuonna 1987 Oulunsalossa. Saara on tullut tunnetuksi kilpailtuaan Voice of Finlandissa, Suomen Talentissa ja tietysti myös viisukarsinnoissa. ”Ikuisena kakkosena” tunnettu Saara menestyi myös Brittien X Factor -kisassa sijoittuen sielläkin toiseksi. Viime marraskuussa YLE pudotti todellisen pommin. Saara Aalto valittiin ensimmäisenä artistina Suomessa koskaan sisäisesti edustamaan Suomea euroviisuihin. Saaran kisakappaleita oli kolme: ”Monsters”, ”Domino” sekä ”Queens”, joista yleisö ja raati päättivät, että ”Monsters” lähtee Lissaboniin.

 

Armenia: Sevak Khanagyan – Qami
Sevak Khanagyan syntyi 1987 Metsavanin kylässä ja muutti 7-vuotiaana Kurskiin, Venäjälle. Hän opiskeli Moskovassa, jossa valmistui 2014. Hän tuli kuuluisaksi The Voice of Russia -kilpailun kautta 2015 ja voitettuaan X-Factor Ukraine -kilpailun 2016. Palattuaan Armeniaan hän on ollut The Voice of Armenia -kilpailun valmentaja vuodesta 2017. Hän laulaa komealla äänellään armeniaksi ja venäjäksi, ja hänen laulunsa ovat usein täynnä kotimaanrakkautta. Hän on jo tunnettu ympäri itäistä Eurooppaa.

Sveitsi: Zibbz – Stones

ZiBBZ on nimensä mukaisesti (engl. siblings) sisarusduo, jonka muodostavat Corinne ”Coco” ja Stefan ”Stee” Gfeller. Se perustettiin vuonna 2008, minkä jälkeen sisarukset ovat asuneet vuoroin Sveitsissä ja Los Angelesissa. Vuosina 2011–2015 parivaljakolla oli jopa heidän elämästään ja urastaan kertova tosi-tv-ohjelma. ZiBBZin viisukappale ”Stones” kertoo kiusaamisesta. Sen tekemiseen on osallistunut myös kanadalainen Laurell Barker. Sveitsin ja Kanadan yhteistyö on ennenkin tuottanut tulosta, kuten muistamme Céline Dionin kohdalla.

 

Irlanti: Ryan O’Shaughnessy – Together

Irlantia edustaa 25-vuotias laulaja–lauluntekijä ja entinen näyttelijä Ryan O’Shaughnessy. Ryan nousi kuuluisuuteen sijoittuessaan viidenneksi Britain’s Got Talent -kilpailun kuudennella tuotantokaudella sekä esiintyessään The Voice of Ireland -kilpailun ensimmäisellä tuotantokaudella. Ryan soittaa kitaraa, pianoa ja saksofonia sekä kirjoittaa ja tuottaa musiikkia lukuisille artisteille. Lissabonissa hän kilpailee kappaleella ”Together”, jota hän on itse ollut mukana säveltämässä, sanoittamassa sekä tuottamassa.

Kypros: Eleni Foureira – Fuego

Kyproksen euroviisuedustajana nähdään 30-vuotias Eleni Foureira. Sukujuuriltaan albanialainen mutta Kreikassa kasvanut Eleni on tullut tunnetuksi niin laulajana, näyttelijänä, tanssijana kuin muotisuunnittelijana. Hän aloitti uransa Mystique-tyttöbändissä vuonna 2007 mutta lähti bändin hajoamisen jälkeen soolouralle. Eleni osallistui jo vuonna 2010 Kreikan viisukarsintoihin ja on pyrkinyt mukaan viisulemaan pari kertaa myöhemminkin. Tänä vuonna tärppäsi Kyproksella. Eleni Foureiran kilpailukappale “Fuego” on ruotsalaisen lauluntekijän Alex Papaconstantinoun käsialaa.

2. semifinaali 10.5.

Norja: Alexander Rybak – That’s how you write a song

Norjaa edustaa 31-vuotias Minskissä, Valko-Venäjällä syntynyt Alexander Rybak. Perhe muutti Norjaan Alexanderin ollessa neljävuotias. Samanikäisenä hän alkoi soittaa pianoa ja viulua. Vuonna 2009 Alexander Rybak voitti Euroviisut omalla sävellyksellään ”Fairytale”. Myös tämän vuoden edustuskappale ”That’s how you write a song” on Alexanderin omaa käsialaa.

 

 

Romania: The Humans – Goodbye

Romaniaa edustaa tämän vuoden euroviisuissa pop/rock-yhtye The Humans. Yhtyeen muodostavat solisti Cristina Caramarcu, kitaristi Alexandru Cismaru, kosketinsoittaja Alexandru Matei, basisti Alin Neagoe ja rumpali Adi Tetrade. Viisulavalla heitä säestää myös sellisti Corina Matei. The Humansin kilpailukappaleessa ”Goodbye” on kuultavissa kaikuja 80-luvulta. Kappale on yhtyeen omaa käsialaa.

Serbia: Sanja Ilić & Balkanika – Nova deca

Belgradin yliopistosta arkkitehdiksi valmistunut Aleksandar Sanja Ilic tunnetaan Serbiassa paremmin säveltäjänä kuin esiintyvänä muusikkona. Uransa aikana Ilic on tehnyt paljon näytelmä- ja elokuvamusiikkia. Mies on mm. säveltänyt ensimmäisen jugoslavialaisen rockmusikaalin, Arhanđeli i Automati. Ilic muistetaan myös Jugoslavian vuoden 1982 edustuskappaleen Halo halo säveltäjänä. Nykyisen yhtyeensä, Balkanikan mies perusti vuonna 1998. Tähän mennessä yhtye on julkaissut neljä studioalbumia.

San Marino: Jessika feat. Jenifer Brening – Who we are

San Marino valitsi edustajansa 1in360-formaatin kautta, johon saivat osallistua myös ulkomaalaiset. Kilpailun voitti Maltan karsinnoista tuttu Jessika Muscat sekä saksalainen Jenifer Brening. Jessika esitti ensimmäisessä lähetyksessä kappaleensa sanmarinolaisen Irolin kanssa, mutta jälkeenpäin tämä päätti jättäytyä pois, koska kappale ei sopinut hänen tyyliinsä. Kappaleen ”Who we are” tekijätiimiin kuuluu Mathias Strasserin ja Lorenzo Salvatorin lisäksi vuonna 2016 Itävaltaa edustanut Zoë Straub kuten myös hänen isänsä Christof.

Tanska: Rasmussen – Higher ground

Tanskaa edustaa vuonna 1985 Viborgissa syntynyt Jonas Flodager Rasmussen, artistinimeltään pelkkä Rasmussen. Hän on opiskellut näytelmätiedettä ja musiikkia Aarhusin yliopistossa. Sen jälkeen hän on työskennellyt opettajana sekä esiintynyt musikaaleissa, kuten West Side Story ja Les Miserablés. Rasmussen on Hair Metal Heröes -nimisen coverbändin päälaulaja ja keulamies. Hän kilpailee Lissabonissa kappaleella ”Higher Ground”, jonka inspiraation lähde on Rasmussenin mukaan legenda viikinkiajalla elänyt Magnus Erlendsson.

 

Venäjä: Julia Samoylova – I won’t break

Venäjä tekee paluun lähettämällä 29-vuotiaan Julia Samoylovan viisuihin. Viime vuonna häneltä evättiin pääsy Kiovaan maahantulokiellon vuoksi. Lapsena Julia alkoi kärsiä spinaalisesta lihasatrofiasta, mikä aiheutti jalkojen toimivuuden ja puhekyvyn ongelmia. Samoylova on osallistunut aikaisemmin Venäjän X Factoriin ja esiintynyt Sotšin talviparalympialaisten avausseremoniassa. Julian kappale on nimeltään ”I won’t break”.

 

Moldova: DoReDoS – My lucky day

Moldovan edustajana nähdään Marina Djundietin, Evgeny Andrianovin ja Sergiu Mitan muodostama DoReDos. Yhtyeen kappale ”My lucky day” oli ylivoimainen voittaja Moldovan viisukarsinnassa. DoReDosin kohdalla kolmas kerta toden sanoi, sillä yhtye oli pyrkinyt euroviisuihin myös vuosina 2005 ja 2015. Kappaleen takaa löytyy venäläinen viisukonkari Philipp Kirkorov. Sanoituksesta puolestaan vastaa skottilainen John Ballard, joka ei myöskään ole keltanokka näissä kilpailuissa.

 

Alankomaat: Waylon – Outlaw in ’em

Vuonna 2014 The Common Linnets -duossa Alankomaita edustanut Waylon tekee paluun viisulavalle sooloartistina. Willem Bijkerk eli Waylon on 37-vuotias kantrilaulaja. Bijkerkin läpimurto tapahtui vuoden 2018 Hollannin Talentin toisen sijan myötä. Vuotta myöhemmin seurasi sopimus Universal Musicin kanssa sekä miehen debyyttisingle. Hän esitti viisi juuri julkaistun albuminsa kappaletta hollantilaisessa De Wereld Draait Door -ohjelmassa. Yksi näistä kappaleista oli itse viisu ”Outlaw in ’em”, jonka on väsännyt Waylon itse.

Australia: Jessica Mauboy – We got love

Australian sisäisesti valittu edustaja Jessica Mauboy nähtiin vuoden 2014 Euroviisujen väliajalla esiintymässä, joten nainen on viisufaneille entuudestaan tuttu. Vuonna 1989 Darwinissa syntyneen R&B- ja poplaulajan ura lähti nousukiitoon Australian Idol -kilpailun myötä vuonna 2006. Hänen uraansa on mahtunut musiikkia usean albumin verran sekä rooleja erinäisissä musikaaleissa ja draamasarjassa The Secret Daughter. Mauboy on myös tunnettu hyväntekeväisyydestään Australiassa. Viisumenestystä lähdetään tavoittelemaan kappaleella ”We got love”.

Georgia: Ethno-Jazz Band Iriao – For you

Oman mausteensa etniseen viisusoppaan tarjoaa tänä vuonna Georgia, jota edustaa Ethno-Jazz Band Iriao kappaleellaan ”For You”. Englanninkielisestä nimestä huolimatta kappale esitetään kokonaan georgiaksi, ensimmäistä kertaa maan viisuhistoriassa. Vuonna 2013 perustettu Iriao tunnetaan omalaatuisesta musiikkityylistään, joka yhdistelee jazzia georgialaiseen kansanmusiikkiin. Erityisesti esillä on Georgian polyfoninen lauluperinne, jota viisihenkisen kokoonpanon kultakurkut kilpailukappaleessaan kunniakkaasti toteuttavat.

 

Puola: Gromee feat. Lukas Meijer – Light me up
Puolan edustuskappaleen ”Light me up” esittävät Krakovassa syntynyt 39-vuotias Andrzej Gromala, eli Gromee, sekä 29-vuotias ruotsalaismuusikko Lukas Meijer. Gromee on puolalainen DJ, levytuottaja, miksaaja sekä Kingztown Musicin omistaja. Lukas puolestaan on rock-muusikko, kitaristi ja laulaja–lauluntekijä, joka toimii No Sleep for Lucy -nimisen yhtyeen laulajana. Hänen veljensä on ammattilaisjääkiekkoa pelaava Sebastian Meijer. Myös Lukas harkitsi uraa jääkiekkoilijana, mutta musiikki vei loppupeleissä voiton.

 

Malta: Christabelle – Taboo

Christabelle Borg on 25-vuotias Mġarrissa syntynyt laulaja, lauluntekijä ja TV-juontaja. Monen muun maltalaisen artistin tavoin hän on osallistunut maansa viisukarsintoihin useamman kerran. Vuonna 2014 hänen kappaleensa ”Lovetricity” sijoittui kahdeksanneksi, 2015 ”Rush” toiseksi ja 2016 ”Kingdom” neljänneksi. Neljännellä yrittämällään ja kappaleella ”Taboo” hänen onnistui saada himoittu edustuspaikka. Kappaleella on voimakas sanoma: Christabelle pyrkii murtamaan tabun mielenterveysongelmien ympäriltä. Kappaleen ovat Christabellen kanssa tehneet Johnny Sanchez, Thomas G:son ja Muxu.

Unkari: AWS – Viszlát nyár

Unkari lähtee tänä vuonna metallin voimin viisuihin. Viisihenkinen yhtye AWS koostuu Örsistä (laulu), Bencestä (kitara), Dánielista (kitara), Somasta (basso) ja Áronista (rummut). Heidän musiikkinsa ei ole tavallista metallia vaan siihen kuuluu mm. psykedeelisen rockin soundeja. He ovat esiintyneet useilla festivaaleilla ja olleet kiertueella unkarilaisen metalcore-yhtyeen Blind Myselfin kanssa. Kilpailukappale ”Viszlát nyár” on AWS:n jäsenten itsensä tekemä. Karsintaesitys sisälsi kaikkea rääkymisestä pyroihin, joten näitä on odotettavissa myös viisulavalle.

Latvia: Laura Rizzotto – Funny girl

Latvian euroviisukarsintana toimivan Supernova-kilpailun voitti tänä vuonna suhteellisen selvin äänin euroviisupiireissä ennestään tuntematon 23-vuotias brasilialainen Laura (de Carvalho) Rizzotto itse säveltämällään kappaleella Funny Girl. Laura on syntynyt Rio de Janeirossa, josta perhe myöhemmin muutti Yhdysvaltoihin. Laura ei asu eikä ole asunut Latviassa – yhteys Latviaan tulee latvialaisesta isänäidistä, joka asui nuoruutensa Latviassa. Musiikkiuransa Laura aloitti Yhdysvalloissa vuonna 2009 ja on julkaissut kaksi albumia ja yhden EP:n. Hän on myös muun muassa opettanut portugalia itse Jennifer Lopezille.

Ruotsi: Benjamin Ingrosso – Dance you off
20-vuotias Danderydissä syntynyt Benjamin Ingrosso tulee kulttuuritaustaisesta perheestä. Hänen isänsä on entinen tanssija Emilio Ingrosso ja äitinsä näyttelijä–laulaja Pernilla Wahlgren. Benjamin on muun muassa esiintynyt musikaaleissa, ja vuonna 2006 hän voitti Lilla Melodifestivalen -laulukilpailun kappaleella ”Hej Sofia”. Hän osallistui myös viime vuonna Melodifestivaleniin kappaleella ”Good Lovin”, mutta ylsi silloin vain viidennelle sijalle. Tänä vuonna hän voitti kappaleella ”Dance You Off” ja pääsee siis edustamaan Ruotsia Lissabonissa.

 

Montenegro: Vanja Radovanović – Inje

Montenegro järjesti tänä vuonna pitkästä aikaa euroviisukarsinnan. Maa on valinnut edustajansa sisäisesti aina vuodesta 2012 lähtien. Viiden kappaleen karsintafinaalissa voiton vei Vanja Radovanović. Vanja lähtee edustamaan kotimaataan perinteikkäällä Balkan-balladilla. 35-vuotias artisti on itse säveltänyt ja sanoittanut kappaleensa ”Inje”.

Slovenia: Lea Sirk – Hvala, ne!

28-vuotias laulaja–lauluntekijä Lea Sirk oli tuomariston ylivoimainen suosikki Slovenian karsinnoissa, ja se riitti viisumatkaan. Hän oli yrittänyt aiemmin kolmesti viisuihin mutta vasta nyt tärppäsi. Pop-duo BQL voitti puhelinäänet mutta sijoittui silti jo toista kertaa peräkkäin toiseksi. Sirk tarjoilee asennetta voittokappaleellaan ”Hvala, ne!”, joka sisältää pop-elementtien lisäksi ripauksen räppiä, jonka Lea itse toteuttaa. Kyseessä on vokaalisesti taitava laulaja, jolla on kokemusta yli kymmenen vuoden ajalta.

Ukraina: Mélovin – Under the ladder

Kostjantyn Mykolaiovitš Botšarov liikkuu paremmin tunnettuna nimellä Mélovin. Hän syntyi 11. huhtikuuta vuonna 1997 ja nousi kuuluisuuteen Ukrainassa voittaessaan maan X Factorin. Euroviisuedustuskappaleensa ”Under the Ladder” hän on tehnyt yhdessä Mike Ryalsin kanssa. Kappaleen tuotannosta vastaavat Anton Karskyi ja Yevhen Filatov. Mélovin on ollut kiinnostunut musiikista pienestä pitäen ja ennen euroviisuedustustaan hän onkin ehtinyt mm. käydä sekä musiikki- että teatterikoulua (vain jälkimmäisestä hän valmistui).

Finaali 12. toukokuuta

Espanja: Alfred & Amaia – Tu canción
Alfred Garcia ja Amaia Romero tarjoilevat Lissabonissa koko lavallisen ihanaa siirappista nuorta rakkautta, joka herkistää raavaankin miehen. ”Tu canción” valittiin Espanjan edustuskappaleeksi Operación Triunfo -musiikkikilpailussa. Nuoret artistit tapasivat ohjelmanteon aikana, ja koko Espanja saikin seurata TV:n välityksellä heidän rakkautensa kehitystä. Kilpailun aikana nuoret nousivat musiikillisten lahjojensa ja persoonallisuuksiensa vuoksi ilmiöksi Espanjassa. Operación Triunfossa Alfred sijoittui neljänneksi ja Amaia voitti kilpailun. ”Tu canción” onkin luonnollinen jatkumo parin tarinalle.

 

Iso-Britannia: SuRie – Storm

29-vuotias SuRie (oikeasti Susanna Marie Cork) voitti brittien You Decide -viisukarsinnan kappaleella ”Storm”. Voittaja valittiin puoliksi yleisöäänten, puoliksi raatiäänten perusteella. Ison-Britannian kilpailukappaleen ovat säveltäneet ja sanoittaneet Nicole Blair, Gil Lewis ja Sean Hargreaves. SuRielle tämä ei suinkaan ole ensimmäinen kerta viisulavalla. Hän toimi nimittäin vuosina 2015 ja 2017 Belgian taustalaulajana.

Ranska: Madame Monsieur – Mercy
Ranskan järjestämä Destination Eurovision -karsinta huipentui 27. tammikuuta järjestettyyn finaaliin jonka voittivat yleisön suosikit Émilie Satt ja Jean-Karl Lucas eli Madame Monsieur kappaleellaan ”Mercy”. Se sai eniten yleisöääniä ja sitä kautta viisumatkan. He ovat julkaiseet kaksi albumia, joista toinen tuli näin viisujen alla. Madame Monsieurin tyyliin kuuluu avantgarden tapaisia vivahteita, eli toisin sanoen avant-popia. Kappale on duon itsensä nikkaroima, ja se on koskettava tarina tytöstä nimeltä Mercy.

 

Saksa: Michael Schulte – You let me walk alone
Michael Schulte syntyi 30.4.1990 Dolerupissa.
Hän nousi kuuluisuuteen Youtube-videoidensa myötä, joissa hän laulaa ja säestää itseään kitaralla. Katsotuin video on saanut yli 4,6 miljoonaa katselukertaa. Michael Schulte sijoittui kolmanneksi Saksan The Voice -kykykilpailussa. Ahkerasti ympäri Saksaa keikkaileva artisti on yltänyt jopa listaykköseksi. Hänet pyydettiin mukaan Saksan Euroviisukarsintoihin kappaleella ”You Let Me Walk Alone”. Kappaleessa Schulte avautuu tunteistaan menetettyään isänsä 14-vuotiaana. Tunteellinen kappale upeaäänisen artistin esittämänä oli karsintojen ylivoimainen voittaja. Vaikka kappale on surullinen tribuutti omalle isälle, Schulte saa nauttia vanhemmuudesta loppuvuodesta, jolloin hänestä itsestään tulee isä.

Portugali: Claúdia Pascoal – O jardim

Euroviisujen isäntämaata Portugalia edustaa 23-vuotias Claúdia Pascoal. Hän on kotimaassaan tunnettu useista kykykilpailuista, joissa on kilpaillut menestyksekkäästi. Claúdia voitti Portugalin euroviisukarsinnan Festival da Cançãon kappaleella ”O jardim”. Kappaleen on säveltänyt ja sanoittanut myöskin tunnettu laulaja Isaura. Isaura nousee myös viisulavalle Claúdian taustalaulajana.

 

 

Italia: Ermal Meta & Fabrizio Moro – Non vi avete fatto niente
Italian euroviisu ”Non mi avete fatto niente” voitti San Remon musiikkifestivaalin ja valittiin myös maan edustuskappaleeksi. Sen esittävät 36-vuotias Albaniassa syntynyt Ermal Meta ja 42-vuotias roomalainen Fabrizio Moro. Molemmat ovat kilpailleet San Remon musiikkifestivaaleilla useita kertoja. Sen lisäksi Ermal on muun muassa laulanut La Fame di Camilla -nimisessä yhtyeessä sekä toiminut Italian Talent-ohjelman tuomarina. Fabrizio puolestaan on esiintynyt vankiloista kertovassa tosi-TV-ohjelmassa.

 

 

Teksti: Aino Ahlgren, Ari Alavahtola, Miksu Behm, Liisa Haavisto, Max Mannola, Aleksi Mikkola, Tuomas Ruoho, Verneri Räty, Pietari Sajaniemi, Akira Takaki ja Marie Virtanen
Kuvat: eurovision.tv