OGAE-uutiset 4/2018

Puheenjohtajan tervehdys

Vuoden viimeistä viikkoa viedään. Itse en joulua viettänyt sen perimmäisessä merkityksessä vaan enemmänkin koko vuoden summaajana ja käännekohtana kohti seuraavan vuoden seikkailuja.

Viime vuosi oli minulle ensimmäinen Euroviisuklubin puheenjohtajan roolissa. Kuten missä muussakin uudessa tehtävässä, edeltäjäni ovat saaneet tehtävän näyttämään helpolta ja yksinkertaiselta. Sanotaan, että ”se on helppoa, kun sen osaa”. Niin on myöskin värikkään euroviisuklubin asioiden hoidon kanssa. Vuoden 2018 vuosikokous järjestettiin maaliskuussa perinteisesti UMK-viikonlopun aikana. Aika maaliskuusta toukokuuhun on yllättävän lyhyt uuden tehtävän haltuunotossa. Tuon ajanjakson aikana tuntui, että tehtäviä, kysymyksiä ja viestejä tulvi ovista ja ikkunoista ja käytettävissä oleva vapaa-aika ei tahtonut yksinkertaisesti riittää. Onneksi edeltäjäni Jouni oli tarvittaessa linjoilla auttamassa ja jakamassa kokemustaan.

Oman suolansa kevääseen antoivat portugalaisten viisujärjestelyt tai ennemminkin järjestelemättömyys. Fanilippujen istumapaikat jaettiin miten sattuu ja seurueet siroteltiin pitkin katsomoa mielivaltaisesti. Jos normaalisti ostan liput konserttiin, oletan, että haluan seurata ohjelmaa seuralaisieni kanssa, en erikseen hajautettuna pitkin stadionia! Ehkä tämä oli kulttuuriero suomalaisen ja portugalilaisen istumapaikkajärjestelyn välillä. Oman porukan kesken kuitenkin saimme jotain tolkkua penkkipaikkoihin ja seurueet suhteellisen samoille alueille. Eikä epätietoisuus FanCafen kohtalosta tuonut tilannetta yhtään valoisammaksi tässä vaiheessa. Lissabonin viisut olivat ja menivät muinekin kummallisuuksineen, ja saamme olla ylpeitä Saaran panoksesta. Finaalipaikka on aina finaalipaikka, jota kaikki tavoittelevat kuumeisesti.

Pyrimme olemaan myös mukana Pride-viikonaikana suositulla Sing Along -illallamme. Vaikka omalta osaltamme kaikki oli kunnossa, emme päässeetkään laulamaan karaokeversioita viisuisissa tunnelmissa, sillä Orion-teatterin henkilökunta ei suvainnut ilmestyä paikalle sovitusti. Voi harmitus!

Huolimatta muutamista toimintaan liittyvistä takapakeista, olemme klubina onnistuneet useissakin asioissa hienosti. EU:n tietosuojajärjestys GDPR astui voimaan, ja klubimmekin sai uudet tietosuojaohjeistukset. Ville Vanhatalo edusti Euroviisuklubia Berliinissä OGAEvisionin laulukilpailussa, ja show oli paikalla olleiden mielestä yksi viihteellisimmistä, vaikkei tällä kertaa mitalisijaa tullutkaan. Kevään esikatselutilaisuudet vetivät tupia täyteen viidellä paikkakunnalla. Tästä on kiittäminen kaikkia niitä aktiivisia klubilaisiamme, jotka jaksavat, ehtivät ja haluavat järjestää tapahtumia. Viisuristeily oli jälleen vauhdikas kokonaisuus, joka järjestettiin jo yhdeksättä kertaa. Laineilla saatiin nauttia niin upeista viisuartisteista kuin sekä kotimaisten että ulkomaalaisten viisufanien seurasta. Ja luulenpa että sinisen puolueen edustajatkin nauttivat! Pikkujoulut olivat jälleen kerran täynnä hauskanpitoa ja positiivista energiaa, jota tarvitaan vuoden pimeimpään aikaan.

Tulevaisuus jo hieman hermostuttaa innokkaimpia faneja. UMK-artistimme pidetään visusti salassa syystä jota emme tiedä. Toisaalta olen itse pohtinut asiaa, ja tässä vaiheessa on oikeastaan aivan sama, onko artisti tiedossa vai ei. UMK-finaali on vasta maaliskuussa ja ison areenan keikka Tel Avivissa toukokuussa, joten aikaa on yllin kyllin.

Tulemme ensi vuoden kuluessa saamaan uuden jäsentunnistussysteemin. Se tulee vaiheittain voimaan kaikissa OGAE Internationalin klubeissa. Kyseessä on mobiiliapplikaatio, jonka jokainen voi ladata älypuhelimeensa, ja ID-kortti kulkee näin näppärästi mukana. Jos ei omista älypuhelinta, kortin voi tulostaa itselleen applikaation tarjoavan tahon nettisivuilta. Se, miten kaikki käytännössä toimii, tiedotetaan varmasti mahdollisimman yksinkertaisessa muodossa. Sitten kun saamme tietoa lisää. Vanhoja muovikortteja ei enää tilata, ja vanhat kortit ovat applikaation käyttöönoton jälkeen museotavaraa.

UMK-lauantaina 2.3.2019 pidetään sääntöjenmukainen mukainen Suomen Euroviisuklubin vuosikokous. Vuosikokouksessa valitaan muun muassa hallitus seuraavalle vuodelle. Viimeisimmässä kuukausikirjeessä peräänkuulutinkin jo henkilöitä, jotka ovat kiinnostuneita hallitustyöskentelystä. Sinä, jolla on riittävästi aikaa annettavaksi, halua tulla mukaan tekemään päätöksiä yhdessä muiden kanssa ja kehittämään toimintaamme, laita ajatus hautomaan mieleesi. Tähän palaamme vielä tarkemmin alkuvuoden puolella.

Olemme onnistuneet järjestämään hienoja ja kansainvälisestikin vertailukelpoisia tapahtumia Euroviisujen ystäville. Kuten kaikki tietävät, tapahtumien järjestämiseen tarvitaan aina riittävästi resursseja. Tapahtuminen nykyisellä tulo- ja kulurakenteella emme yksinkertaisesti pystyisi kustantamaan hulppeita tapahtumiamme pelkillä jäsen- ja pääsymaksuilla. Resurssit ovat lihasvoimaa, rahaa ja yhteistyökumppaneita. Ilman aktiivisten jäseniemme toimintaa minkäänlainen toiminnan järjestäminen ei olisi mahdollista. Suuret kiitokset kaikille, jotka olette olleet toteuttamassa tapahtumiamme. Nöyrät kiitokset sponsoreillemme ja yhteistyökumppaneillemme: Modeo, KarFoto, Itämeren laivasto: Tallink Silja, Viking Line ja Eckerö Line, ja Hercules, jotka ovat olleet tänä vuonna mukana toimintamme tukemisessa.

Olkoon tuleva vuotemme ainakin yhtä glitterin ja konfetin hohtoinen kuin kulunutkin vuosi. On ollut mahtavaa tavata uusia viisufaneja kuten myös vanhoja tuttuja. Pidetään jatkossakin yllä samaa mahtavaa ja hieman erikoistakin suomalaista viisuperinnettä, olemmehan sentään originaaleja koko maailmanlaajuisessa viisuperheessä.

Toivotan teille kaikille OGAE-uutisten lukijoille räiskyvää vuoden vaihdetta! Ensi vuoteen!

Miksu Behm
Puheenjohtaja

Tässä numerossa:
Conchita: ”Asiat tapahtuvat, kun aika on niille oikea”
Dinnervision -murkinaa ja musiikkia
Näin minä fanitan: Joonas Salmijärvi