Näin minä fanitan: Atte Silván

Helsingissä asuva Atte on päässyt larppaamaan portugalilaista viisufania Suzyn esityksen aikana.

Kerro itsestäsi! Kuka olet?


Olen Atte Silván, 35-vuotias mies Helsingistä mutta kotoisin Rovaniemeltä.

Mistä viisuharrastuksesi alkoi?

Muistan Cat Catin ojentelemassa nilkkojaan vuonna 1994. Hämärästi muistan, että ihastelin vuonna 1991 Rooman kisojen lavasteita. Muistan katsoneeni vuoden 2002 kisat, mutta en niitä noteeraanut sen enempää. Varsinainen viisuilu alkoi armon vuonna keväällä 2006, kun Lordi voitti viisut.

Miten viisuharrastus näkyy kodissasi?


Ennen DVD:t ja CD:t koristivat hyllyjäni, mutta nyt näin digiaikaan siirryttyä kaikki löytyy digimuodossa, ja pölyä keräävät levyt on siirretty laatikoihin kellariin. Aamukahvini juon euroviisukupista.

Mikä on hienoin viisumuistosi?

Se tunne, kun astuin Hartwall Areenalle ja näin kaiken sen paikan päällä. Myös vuodelta 2014 minulla on hieno muisto paikan päältä. Studio-ohjaaja sanoi minulle ja parille muulle fanille ennen Portugalin esitystä: ”Leikkikää portugalilaisia! Emme löytäneet oikeita portugalilaisia. Siinä teille lippuja, heiluttakaa niitä!” Näyn siinä sitten Suzyn esityksen aikana, kun kuvataan yleisöä.

Mikä on parasta Euroviisuissa?

Musiikin monimuotoisuus, livelähetykset ja pisteidenlasku. Jos Suomi on päässyt finaaliin asti, jännitys tuleeko yhtään pisteitä sekä antavatko Romania ja Moldova toisilleen täydet pisteet. Parasta on myös uusiin viisukaupunkeihin tutustuminen ja fanien tapaaminen.

Mitä muuttaisit Euroviisuissa?

Muuttaisin sen, miten jury antaa pisteet. Minusta on hullua, että jury antaa puolet oman maansa pisteistä. Ovathan he musiikin ammattilaisia, mutta silti äänestämiseen liittyy henkilökohtainen mielipide. Muuttaisin äänestyksen niin, että puhelinäänet painaisivat 60 prosenttia ja jury 40 prosenttia.Oletko lähdössä Lissaboniin viisuilemaan?


Todellakin! Lentoni lähtee kohti Lissabonia 6. toukokuuta klo 7.

Mitä perinteitä kuuluu viisufinaalin seuraamiseen?

Aloitin liveviisuilun vuonna 2007. Vuosina 2008, 2009 ja 2012 jätin kisat välistä, ja silloin olin frendien kanssa katsomassa lähetystä DTM:ssä. Jägermeister kuuluu viisuperinteeseen.

Millainen on täydellinen viisu?


Täydellisen viisureseptin keksiminen on todella hankalaa. Måns ja Petra antoivat aika hyvän vastauksen meille 2016 Tukholman väliaikanumerossa.

Mikä on kaikkien aikojen paras viisu?


Tämä on todella hankala, niitä on niin monia! 60-luvun viisuista Grethe & Jørgen Ingmannin ”Dansevise”. 70-luvun viisuista tietysti ABBAn ”Waterloo”. 80-luvulta Carolan ”Främling”, Sonja Lummen ”Eläköön elämä” ja Ami Aspelundin ”Fantasiaa”. 90-luvun viisuista parhaita ovat Duo Datzin ”Kan” ja One More Timen ”Den vilda”. 2000-luvulla on niin monta hyvää viisua, että niistä on vaikea valita. Loreenin, Sergei Lazarevin, Eric Saaden, Conchitan ja Urban Symphonyn kappaleet kuuluvat kuitenkin parhaimmistoon.

Teksti: Aino Ahlgren
Kuva: Atte Silvánin kotialbumi