Linda Martin: ”Irlanti tarvitsee voittaakseen balladin”

Linda Martin ei paljon esittelyjä kaipaa. 71-vuotias laulajatar kuuluu kiistatta Eurovision laulukilpailujen Hall of Fameen. Hän on yksi niistä harvoista euroviisutähdistä, joka on onnistunut saavuttamaan sekä viisuvoiton että hopeasijan. Vuonna 1992 Linda nappasi voiton Johnny Loganin kirjoittamalla balladilla ”Why me?”.

Johnnylla oli sormensa pelissä myös vuonna 1984, kun Linda edusti Irlantia ensimmäistä kertaa. Tuolloin hän sijoittui täpärästi toiseksi dramaattisella kappaleellaan ”Terminal 3”. Molemmat viisuhitit kuultiin luonnollisesti myös Silja Europalla. Linda kiittääkin euroviisuja pitkästä urastaan.

– Ilman euroviisuja en olisi täällä. Viisuvoitto oli minulle kuin valoa tunnelin päässä. Aivan kuin kaikki syntymäpäiväni olisivat koittaneet samalla kertaa.

Vuonna 1984 Linda koki karvaan pettymyksen, kun ”Terminal 3” jäi vain seitsemän pisteen päähän viisuvoitosta. Linda sai revanssinsa vuonna 1992. Voitto tuli hänelle täytenä yllätyksenä.

– En ikimaailmassa uskonut voittavani! Terry Wogan tuli kertomaan minulle, ettei hän saisi sanoa näin etukäteen, mutta Irlanti voittaa.


Irlannin voittokulku euroviisuissa alkoi vuonna 1992. Maa voitti kolmena vuotena peräkkäin ja voittoputki täydentyi vielä vuonna 1996.

– Se oli loppumatonta! Luulen, että ajoimme Irlannin konkurssiin. Rahaa ei yksinkertaisesti enää ollut, Linda nauraa.

Linda kuvailee Irlannin tämänvuotista edustajaa Ryan O’Shaughnessya kuin raikkaaksi tuulahdukseksi.

– Hän on todella mukava ja lahjakas tyyppi. Mielestäni lavaesitys tanssijoineen oli kaunis.

Miten Irlanti saavuttaisi entisaikojen viisumenestyksen jälleen? Lindalla on siihen vastaus valmiina.

– Mielestäni siihen vaaditaan oikea voimaballadi ja myös todella vahva laulaja. Uskon, että pystymme siihen vielä!

Kun Lindaa pyydettiin esiintymään euroviisuristeilylle, hänen ensireaktionsa oli innostus. Hän sai myös kannustusta eräältä artistikollegaltaan, joka tähditti risteilyä muutama vuosi sitten.

Nicki French on hyvin läheinen ystäväni. Mainitsin kutsusta hänelle. Hän sanoi, että minun täytyy ehdottomasti osallistua! Euroviisufanit ovat upeita ihmisiä ja siinä hän oli oikeassa.

Teksti: Aino Ahlgren
Kuva: Peter Herrmann