Artistiesittelyt

1. semifinaali 10.5.

suomiSuomi: Sandhja – Sing it away

Sandhja Kuivalainen eli tuttavallisemmin pelkkä Sandhja syntyi 16. maaliskuuta 1991. Hänen äitinsä on kotoisin Guyanasta mutta on sukujuuriltaan intialainen. Sandhjan ensisingle ”Hold Me” näki päivänvalon vuonna 2013, ja sitä seurasi seuraavana vuonna ”Gold”. Samanniminen esikoisalbumi julkaistiin keväällä 2014. Sandhja on myös valmistunut sairaanhoitajaksi. Kappale ”Sing It Away”, tekijöinään Milos Rosas, Heikki Korhonen, Petri Matara, Markus Savijoki ja Sandhja itse, voitti Uuden Musiikin Kilpailun 2016 ja näin ollen edustaa Suomea Tukholmassa.

kreikkaKreikka: Argo – Utopian Land
Kreikka on selvinnyt Euroviisujen finaaliin joka vuosi, ja tänä vuonna putkea pyrkii jatkamaan kuusihenkinen Argo-yhtye. Thessalonikin kaupungista lähtöisin oleva Argo yhdistelee musiikissaan hip hopia perinteisiin kreikkalaisen musiikin elementteihin. Myös edustuskappaleessa ”Utopian land” kuullaan niin kreikkalaisia instrumentteja kuin räppiäkin pontoksenkreikaksi. Kappaleen on kerrottu ottavan kantaa pakolaiskriisiin, mutta yhtye on sanonut kappaleen sanoman olevan ennen kaikkea positiivinen.

moldovaMoldova: Lidia Isac – Falling stars
Moldovaa edustaa 23-vuotias Lidia Isac, jolla on jo takanaan useita laulukilpailuja. Lidia on muun muassa ottanut osaa New Wave -kilpailuun Latviassa ja osallistunut Moldovan viisukarsintoihin Glam Girls -duon riveissä. Tuolloin vielä ei ollut Lidian vuoro loistaa, mutta tänä vuonna tärppäsi vihdoin. Moldovan kilpailukappaleen ”Falling stars” takaa löytyy myös ruotsalaisia apuvoimia.

unkariUnkari: Freddie – Pioneer

26-vuotias Freddie (oikealta nimeltään Fehérvári Gábor Alfréd) tuli tunnetuksi sijoituttuaan neljänneksi Unkarin ensimmäisessä Rising Star -kykykilpailussa vuonna 2014. Tämän jälkeen Freddie sai levytyssopimuksen ja julkaisi kaksi singleä: ”Mary Joe” ja Neked nem kell”. Tukholmassa hän kilpailee kappaleella ”Pioneer”, joka oli Unkarin viisukarsinnassa sekä tuomariston että yleisön suosikki. Tämän Unkarissa listaykköseksikin nousseen kappaleen on säveltänyt ja sanoittanut Csarnai Borbála.

kroatiaKroatia: Nina Kraljić – Lighthouse

Kroatia tekee paluun euroviisuihin kolmen vuoden tauon jälkeen. Maata lähtee edustamaan 24-vuotias Nina Kraljić, joka voitti Kroatian The Voice -kilpailun viime vuonna. Hänet valittiin näillä meriiteillä sisäisesti kotimaansa viisuedustajaksi. Kappale ”Lighthouse” on itävaltaisen lauluntekijätiimin käsialaa. Andreas Krassin ja Nikola Parylan kynästä syntyi myös Itävallan euroviisu vuodelta 2013, ”Shine”.

alankomaatAlankomaat: Douwe Bob – Slow down

Alankomaiden yleisradio kutsui edustajakseen 23-vuotiaan laulaja-lauluntekijä Douwe Bobin, joka esittää rentoa ja hyväntuulista kantripoppia. Douwe nousi kuuluisuuteen vuonna 2012 Talent-ohjelman voiton myötä. Hänen kaksi julkaistua albumiaan ovat menestyneet hienosti. Tuoreempi ”Pass it on” nousi viime vuonna jopa Alankomaiden listan ykköseksi. Uusi, kolmas albumi ”Fool bar” on julkaisua vaille valmis ja euroviisukappale ”Slow down” on siltä ensimmäinen singlelohkaisu.

armeniaArmenia: Iveta Mukuchyan – LoveWave

Iveta Mukuchyan syntyi Jerevanissa vuonna 1986 mutta vietti lapsuutensa ja nuoruutensa Saksassa. Hän on kerännyt kilpailukokemusta niin Armenian Idolsista kuin Saksan The Voice -laulukilpailustakin. Armenian yleisradio valitsi Ivetan sisäisesti edustajakseen Tukholmaan. Kappale ”LoveWave” on pariskunta Levon ja Lilith Navasardyanin säveltämä. Sanoituksesta vastaa artisti itse yhdessä saksalaisen Stephanie Crutchfieldin kanssa.

san marinoSan Marino: Serhat – I didn’t know

San Marinoa edustaa tänä vuonna turkkilainen TV-persoona ja laulaja Serhat (Ahmet Serhat Hacıpaşalıoğlu). 51-vuotias Serhat on muun muassa isännöinyt paikallista versiota Jeopardy-tietokilpailusta Turkin televisiossa, sekä tehnyt muita TV-juontohommia. Serhatin musiikkiura sai alkunsa vuonna 1997, kun hän julkaisi ensimmäisen singlensä, ja vuonna 2009 hän perusti big band -tyyppisen tanssiorkesterin. Verkkaisesta ”I didn’t know” edustusballadista tehtiin pian discoversio, ja samalla ilmoitettiin, että se kuullaan Tukholmassa. Kappaleen ovat sanoittaneet sekä säveltäneet Olcayto Ahmet Tuğsuz ja Nektarios Tyrakis.

venäjäVenäjä: Sergey Lazarev – You are the only one
Venäjä valitsi edustajansa jälleen sisäisesti ja tällä kertaa maan värejä Euroviisuissa kantaa suosittu pop-tähti Sergey Lazarev. Smash!! -bändin hajottua vuonna 2006 hän on loistanut pop-taivaalla sooloartistina ja julkaissut neljä albumia. Lazarev harrastaa laulamista, näyttelemistä ja tanssimista, mutta osaaminen ei rajoitu pelkästään näihin kategorioihin. Sergey osallistui Venäjän Dancing on Ice -kilpailuun kymmenen vuotta sitten jossa sijoittui toiseksi. Kappaleen ”You Are The Only One” on säveltänyt maineikkaan Philipp Kirkorovin lisäksi Dimitris Kontopoulos. Kansainvälisesti tunnettu Lazarev dominoi vedonlyöntitoimistojen listoja olemalla kiistaton ennakkosuosikki viisujen voittajaksi.

tshekkiTšekki: Gabriela Gunčíková – I stand
Myös 22-vuotias Gabriela Gunčíková ponnahti yleisön tietoisuuteen kykykilpailusta. Hän sijoittui toiseksi Tšekin ja Slovakian yhteisessä Idols-kilpailussa. Gabriela on osallistunut myös paikalliseen Tanssii tähtien kanssa -kisaan.Vuodesta 2013 lähtien Gabriela on tehnyt yhteistyötä amerikkalaisen laulunopettajan kanssa ja esiintynyt myös rapakon takana. Soolouraansa panostava Gabriela valittiin sisäisesti edustamaan kotimaataan. Hänen kilpailukappaleensa ”I stand” on irlantilais–ruotsalaisen yhteistyön hedelmää. Tšekki ei ole vielä kertaakaan saavuttanut finaalipaikkaa. Jää nähtäväksi, kuinka Gabrielalle käy.

kyprosKypros: Minus One – Alter ego

Minus One on viisihenkinen bändi, johon kuuluvat laulaja Francois Micheletto, Constantinos Amerikanos, Harrys Pari, Antonis Loizides ja Chris J. Yhtye sijoittui edeltävän vuonna kolmanneksi maan viisukarsinnassa kappaleella Shine. Tänä vuonna Kypros ei järjestänyt karsintaa, vaan valinta tehtiin sisäisesti. Yhtyeen edustuskappaleen Alter egon tekemisessä on ollut mukana Thomas G:son. Laulaja Francois Micheletto kilpaili alkuvuodesta Ranskan The Voice of -laulukilpailussa. Voitto jäi kuitenkin haaveeksi, sillä Francois putosi kaksintaistelu-jaksossa maaliskuun lopulla.

itävaltaItävalta: Zoë – Loin d’ici

Musikaalisesta perheestä kotoisin oleva Zoë Straub feattasi jo kuusivuotiaana vanhempiensa Papermoon-yhtyeessä, ja musiikki on tämänkin jälkeen ollut vahvassa roolissa hänen elämässään. Vuonna 2015 Zoë osallistui ensimmäistä kertaa Itävallan viisukarsintaan kappaleellaan ”Quel filou” (Vapaasti suomennettuna ”Mikä vajukki”), mutta tuolloin edustuspaikka jäi haaveeksi. Tänä vuonna kävi paremmin, ja Zoë edustaakin maataan Tukholmassa elämänmyönteisellä kappaleellaan ”Loin d’ici” (”Kaukana täältä”).

viroViro: Jüri Pootsman – Play
Jüri Pootsmann syntyi 1. heinäkuuta vuonna 1994. Pootsmann voitti Viron Idols-kilpailun kuudennen kauden ja siitä alkoi herran menestystarina. Pootsmannin ensisingle ”Aga Siis” julkaistiin vuonna 2015 ja se sai soittoa jopa YLEX-radiokanavalla Suomessa. Tänä vuonna Poostmann voitti Viron viisukarsintoina toimivan Eesti Laulin kappaleella ”Play”, joka keräsi superfinaalissa yhteensä yli 32 000 ääntä. Kappaleen ovat säveltäneet Stig Rästa, joka edusti Viroa jo viime vuonna Elina Bornin kanssa, Fred Krieger sekä Vallo Kikas.

azerbaidzanAzerbaidžan: Samra – Miracle

Samra Rahimli (Səmra Rəhimli) syntyi Bakussa 19. lokakuuta vuonna 1994 ja edustaa Azerbaidžania tänä vuonna. Kappaleen ”Miracle” ovat kynäilleet ruotsalaiset Amir Aly, Jakob ”Jakke” Erixson sekä Henrik Wikström. Rahimli kilpaili The Voice of Turkey -kilpailussa vuonna 2015 ja selvitti tiensä puolivälieriin. Vuonna 2016 Rahimli koetti onneaan The Voice of Azerbaijanissa ja pääsi ihan finaalikierroksille asti. Rahimlin kesäinen esikoissingle ”O sevir” julkaistiin vuonna 2015.

montenegroMontenegro: Highway – The real thing
Podgoricasta kotoisin oleva pop rock –yhtye Highway valittiin sisäisesti Montenegron edustajaksi. Yhtye tuli tunnetuksi Balkanin maissa sijoituttuaan neljänneksi X Factor Adria -ohjelmassa. Tuolloin Highwayn muodostivat Petar Tošić (laulu), Marko Pešić ja Luka Vojvodić (kitarat ja taustalaulu). Viisuja varten kokoonpanoon liittyi No Name -yhtyeestä tuttu kosketinsoittaja Bojan Jovović. Highway on kuvaillut kilpailukappalettaan jonkinlaiseksi rockin ja elektronisen musiikin fuusioksi.

islantiIslanti: Greta Salóme – Hear them calling
Greta Salóme Stefánsdóttir (tunnetaan myös nimellä Greta Salóme) syntyi 11. marraskuuta vuonna 1986. Tähän mennessä 29-vuotias laulaja/viulisti on julkaissut yhden albumin ja toimii Islannin sinfonisen orkesterin viulistina. Vuonna 2012 hän edusti maataan Bakussa Jónsin kanssa kappaleella ”Never Forget” saavutuksenaan 20. sija. Vuonna 2015 Gretalta ilmestyi single nimeltään ”Fleyið”. Tänä vuonna hän otti uudelleen osaa Islannin viisukarsintoihin kappaleella ”Hear Them Calling”.

bosnia-hertsegovinaBosnia-Hertsegovina: Dalal & Deen feat. Ana Rucner & Jala – Ljubav je
Bosnia-Hertsegovina tekee paluun euroviisuihin vuoden 2012 jälkeen. Maata valittiin edustamaan vaikuttava joukkio pitkän linjan ammattilaisia. Fuad Backović eli Deen edusti Bosniaa euroviisuissa jo vuonna 2004. Hänen kanssaan duetoiva Dalal Midhat Talakić tunnetaan R’n’B-laulajana. Kappaleessa feattaa myös bosnialainen rap-artisti Jala.  Sellisti Ana Rucner puolestaan on kotoisin Kroatiasta. Nelikon kappaleen on säveltänyt ja sanoittanut Almir Ajanović, lukuunottamatta Jalan rap-osuutta, joka on artistin omaa käsialaa.

maltaMalta: Ira Losco – Walk on water
Kuulostaako keijupöly seitsemännessä taivaassa tutulta? Jos kuulostaa, niin Maltan euroviisuedustaja Ira Loscokin lienee tuttu. Hän edusti nimittäin Maltaa jo vuonna 2002 kappaleellaan ”7th Wonder” ja tekee nyt paluun yli vuosikymmenen viisuhiljaiselon jälkeen. Alun perin Iran piti laulaa Tukholmassa ”Chameleon”-niminen kappale, mutta se päätettiin lopulta vaihtaa ruotsalais–maltalaistuotantoiseen biisiin ”Walk on Water”.

2. semifinaali 12.5.

latviaLatvia: Justs – Heartbeat
21-vuotias Justs Sirmais on artistina suhteellisen kokematon, sillä Tukholman viisulavalla kuultava “Heartbeat” on samalla hänen ensimmäinen levytyksensä. Kappaleen takana on kuitenkin vankkaa viisukokemusta ja vieläpä hyvin tuoretta sellaista. Justsin kilpailukappaleen on nimittäin säveltänyt ja sanoittanut Aminata Savadogo, joka edusti Latviaa viime vuonna Wienissä kappaleella ”Love injected” sijoittuen hienosti kuudenneksi. Taiteilijanimenään Justs on päättänyt käyttää pelkkää etunimeään.

puolaPuola: Michał Szpak – Color of Your Life
Kenties karsintakauden suurimman yllätyksen järjesti Puola, joka lähetti vastoin kaikkia odotuksia Michał Szpakin Euroviisuihin. Voittoa povattiin alusta lähtien Margaretille, ja tälle uumoiltiin jopa viisujen voittoa, mutta se jäi haaveeksi tämän sijoituttua toiseksi kansallisessa karsinnassa. 25-vuotias Szpak voitti äänestyksen melko selvällä erolla Margaretiin saaden yhteensä 35,89% äänistä. Mies nousi kuuluisuuteen Puolan X Factorin myötä vuonna 2011, jossa hän sijoittui toiseksi. X Factorin jälkeen Michał on julkaissut yhden EP-levyn sekä yhden albumin, ja hän on voittanut pääpalkinnon mm. venäläisillä musiikkifestivaaleilla Zielona Górassa ja SuperPremieres 2015 -kilpailussa.

sveitsiSveitsi: Rykka – The Last of Our Kind

Kanadalaissyntyinen Christina Maria Rieder (eli Rykka) on luonut laulajanuraa niin kotimaassaan kuin Sveitsissäkin. Rykka viettää nykyisin osan vuodesta Sveitsissä, josta hänen isoisänsä oli kotoisin. Rykka on itse säveltänyt ja sanoittanut kilpailukappaleensa ”The Last of Our Kind” yhdessä kanadalaisten Mike Jamesin, Jeff Dawsonin ja Warne Liveseyn kanssa. Rykka voitti Sveitsin karsinnat selvin luvuin, sillä hän oli sekä yleisön että tuomariston suosikki.

israelIsrael: Hovi Star – Made of Stars
29-vuotias Hovi Star (Hovav Sekulets) nousi julkisuuteen sijoituttuaan seitsemänneksi paikallisessa Idols-kilpailussa vuonna 2009. Tämän jälkeen Hovi on julkaissut muutamia singlejä ja tehnyt elokuvadubbauksia. Israelin edustuskappaleen ”Made of stars” takaa löytyy Israelin viimevuotisen euroviisun ”Golden boy” tehnyt Doron Medalie. Aiemmin Medalie on tehnyt yhteistyötä monien suosittujen israelilaisartistien kanssa, kuten Israelia vuonna 2010 edustaneen Harel Skaatin kanssa.

valko-venäjäValko-Venäjä: IVAN – Help You Fly
Ivan eli Alexander Ivanov syntyi 29. lokakuuta vuonna 1994. Ivanovin piti edustaa Venäjää Intervision laulukilpailuissa Sotšissa vuonna 2015, mutta kilpailuja ei järjestetty. Ivanov saa nyt edustaa Valko-Venäjää Tukholmassa kappaleella ”Help You Fly” (tekijöinä Viktor Drobysh ja Mary Susan Applegate, joka sanoitti Venäjän mummojen euroviisun ”Party for Everybody” vuodelta 2012). Ivanov herätti kohua, kun hänen aikomuksenaan oli esiintyä viisulavalla alasti susien kanssa, vaikka sekä alastomuus että eläimet ovat viisusäännöissä kiellettyjä.

serbiaSerbia: Sanja Vučić ZAA – Goodbye (Shelter)
23-vuotias Sanja Vučić on kotoisin Kruševacin kaupungista, Serbiasta. Koko ikänsä laulanut Sanja vaikuttaa tällä hetkellä ZAA-nimisessä yhtyeessä. Tämän vuoksi hän halusi sisällyttää yhtyeensä nimen myös taiteilijanimeensä euroviisuissa. Sanja oli Serbian yleisradion sisäinen valinta euroviisuihin. Hänen kilpailukappaleensa ”Goodbye (Shelter)” käsittelee naisiin kohdistuvaa väkivaltaa. Kappale on laulaja-lauluntekijä Ivana Petersin käsialaa.

irlantiIrlanti: Nicky Byrne – Sunlight
Irlannin yleisradio RTÉ luottaa ensimmäistä kertaa täysin sisäiseen valintaan, sillä maassa on aina järjestetty euroviisukarsinnat, vaikka muutamana vuonna artisti onkin valittu sisäisesti. Tehtävään kutsuttiin 37-vuotias Nicky Byrne, joka on aiemmin vaikuttanut suositun poikabändin Westlifen riveissä. Euroviisukappale ”Sunlight” on paljon muita erilaisia TV-töitä tehneen Nickyn ensimmäinen soolosingle. Euroviisufanit muistanevat hänet myös Irlannin pisteidenantajana vuosilta 2013 ja 2015.

makedoniaMakedonia: Kaliopi – Dona
Kaliopi Bukle lienee viisufaneille tuttu näky Bakun Euroviisuista, sillä tuolloin hän edusti Makedoniaa kappaleellaan ”Crno i belo” (”Mustaa valkoisella”). Myös 1996 hän oli Makedonian edustaja, mutta tuolloin hän ei pääsyt jatkoon esikarsinnasta. Kaliopi on yksi Balkanin alueen suosituimmista artisteista, ja hänen paluutaan Euroviisuihin on jo odotettukin. Tänä vuonna se tapahtuu, kun Kaliopi laulaa exänsä kanssa tuottamansa kappaleen ”Dona” toisessa semifinaalissa tavoitellen finaalipaikkaa.

liettuaLiettua: Donny Montell – I’ve Been Waiting for This Night
28-vuotias Donatas Montvydas eli kansainvälisemmin Donny Montell on viisufaneille jo entuudestaan tuttu nimi. Hän nimittäin edusti Liettuaa jo vuoden 2012 viisuissa Bakussa kappaleella ”Love is blind” sijoittuen 14:nneksi. Donny ehti osallistua maansa viisukarsintoihin jo muutaman kerran ennen ensimmäistä edustusmatkaansa. Tänä vuonna Liettuan pitkä ja monivaiheinen karsinta päättyi lopulta Donnyn melko ylivoimaiseen voittoon, ja näin hän sai kunnian edustaa maataan jo toisen kerran.

australiaAustralia: Dami Im – Sound of Silence

Viime vuonna viisudebyyttinsä tehnyt Australia lähettää Tukholmaan 27-vuotiaan Dami Imin. Koreassa syntynyt Dami muutti 7-vuotiaana perheineen Australiaan. Hän nousi yleisön tietoisuuteen vuonna 2013 voitettuaan X Factor -kykykilpailun. Dami on julkaissut uransa aikana kolme sooloalbumia, joista tuorein sisältää cover-versioita The Carpenters -yhtyeen kappaleista. Hänen kilpailukappaleensa ”Sound of Silence” on australialaisten hittinikkarien David Musumecin ja Anthony Egiziin käsialaa.

sloveniaSlovenia: ManuElla – Blue And Red
Slovenian viisukarsinnan piti olla yhden kauppa, mutta toisin kävi. Vuoden 2001 fanisuosikki Nuša Derendan James Bond -tyylisen ”Tip Top”-humpan voitto oli jo liki kirkoissa kuulutettu, mutta niin vaan countrylaulaja ManuElla meni ja voitti. Kappale ”Blue and Red” (”Sinistä ja punaista”) on iloluontoinen pop-kantriviritelmä, jonka tuottamisessa artisti on itse ollut mukana. Slovenia kilpailee toisessa semifinaalissa, ja silloin nähdään, pureeko hyväntuulinen kantrimusiikki viisuäänestäjiin.

bulgariaBulgaria: Poli Genova – If Love Was a Crime
Poli Genova aloitti esiintymisen jo neljävuotiaana lastenyhtyeessä nimeltä Bon-Bon. Hän on opiskellut musiikkikoulussa klarinetin soittoa ja teatterikoulussa elokuvaohjaamista. Vuonna 2011 Poli edusti Bulgariaa euroviisuissa kappaleella Na inat karsiutuen finaalista. Monissa hyväntekeväisyysjärjestöissä mukana ollut artisti on juontanut myös Junior Eurovision -kilpailun vuonna 2015. Edustuskappaleen tekijätiimiin kuuluvat Borislav Milanov, Sebastian Arman ja ruotsalainen Joacim Bo Persson. Poli on itse osallistunut kappaleen sanoittamiseen.

tanskaTanska: Lighthouse X – Soldiers of Love
Rakkauden sotilaat taistelevat toukokuussa Tanskan puolesta viisuissa, sillä maata edustaa poikakolmikko Lighthouse X. Kappale ”Soldiers of Love” meni Tanskan karsinnassa superfinaaliin ja voitti 42 %:n äänisaaliilla Anja Nissenin ja Simonen. Yhtyeen jäsenet ovat läheisiä ystäviä keskenään, ja sen johdosta trio laitettiin pystyyn. Miehet ovat esiintyneet palkituissa musikaaleissa ja työskentelevät sekä näyttelijöinä että laulajina. Søren, Johannes ja Martin muodostavat bändin, joka haluaa toimia ihmisille inspiroivana majakkana nimensä mukaisesti. Viisukytköskin löytyy, sillä Johannes Nymark on kaksi vuotta sitten soittanut kosketinsoitinta Italialle Euroviisuissa 2014.

ukrainaUkraina: Jamala – 1944
Ukraina tekee paluun vuoden poissaolon jälkeen. Jamala (s. 1983) tuli tutuksi viisufaneille vuonna 2011, jolloin hän sijoittui kolmanneksi karsinnoissa. Hänen edustuskappale 1944 käsittelee Stalinin vainoja Krimin alueella kyseisenä vuonna. Moni viisufani ehti jo spekuloida, että kappale jouduttaisiin vaihtamaan poliittisen sisällön vuoksi, mutta Euroviisujen johtoryhmä ei nähnyt mitään syytä diskaamiselle. Ensimmäistä kertaa viisuhistoriassa lavalla kuullaan krimintataaria.

norjaNorja: Agnete – Icebreaker

Norja lähettää kilpailuun saamelaisväriä. 21-vuotias Agnete Kristin Johnsen on kotoisin Pohjois-Norjasta. Hänen äitinsä on tunnettu saamelainen lastenkirjailija. Vuonna 2011 Agnete kokeili ensi kerran onneaan Norjan viisukarsinnoissa The Blacksheeps -yhtyeen riveissä. Tuolloin sijoitus oli toinen. Tänä vuonna oli Agneten aika nousta parrasvaloihin. Hän on itse ollut mukana kirjoittamassa kilpailukappalettaan ”Icebreaker”. Biisintekoon ovat osallistuneet myös ruotsalainen Gabriel Alares ja Ian Curnow, joka on ollut tekemässä materiaalia muun muassa Kylie Minoguelle.

georgiaGeorgia: Nika Kocharov & Young Georgian Lolitaz – Midnight Gold

Georgiassa tämänvuotinen viisuartisti valittiin sisäisellä valinnalla. Tukholmassa Georgiaa edustaa vuonna 2000 perustettu indierock-bändi Nika Kocharov & Young Lolitaz. Maan edustuskappale taas valittiin Georgian yleisradioyhtiön GBP:n julistaman avoimen sävellyskilpailun kautta. Kilpailussa voiton vei Kote Kalandadzen tekemä ”Midnight gold”. Kappale oli yleisöäänestyksen ehdoton voittaja, vaikka hävisikin tuomariston äänestyksessä niukasti mukana olleelle ”Sugar and milk” -kappaleelle.

albaniaAlbania: Eneda Tarifa – Fairytale
Eneda Tarifa syntyi Tiranassa marraskuussa 1982. Hän on kotimaassaan tunnettu laulaja, näyttelijä, ohjaaja ja juontaja. Eneda nousi kuuluisuuteen vuonna 2010 kappaleella ”Me veten”, jolla hän voitti Top Fest -kilpailun. Eneda osallistui joulukuussa Albanian tunnettuun laulukilpailuun Festivali i Këngës, jonka hän voitti kappaleella Përrallë. Tuttuun tapaan kappale sovitettiin ja käännettiin viisuja varten englanniksi, jolloin nimeksi tuli Fairytale. Edustuskappaleen on kirjoittanut Olsa Toqi.

belgiaBelgia: Laura Tesoro – What’s the Pressure
Laura Tesoro syntyi 19. elokuuta vuonna 1996. Tesoro sijoittui toiseksi Belgian flaaminkielisen alueen The Voice -kilpailussa vuonna 2014. Samana vuonna Tesoro julkaisi debyyttisinglensä ”Outta Here”. Tesoro on myös näytellyt belgialaisessa saippuaoopperassa nimeltään ”Familie”. Kappaleella ”What’s the Pressure” Tesoro puolustaa maansa mainetta Tukholmassa. Kappaleen ovat kynäilleet Sanne Putseys (tullut tutummin tunnetuksi nimellä Selah Sue), Louis Favre sekä Birsen Uçar.

Finaali 14.5.

ranskaRanska: Amir – J’ai cherché
31-vuotias Amir sulatti ranskalaisten sydämet paikallisessa The Voice -kilpailussa vuonna 2014 ja valittiin maan edustajaksi tämän vuoden kisoihin sisäisellä valinnalla. Amir on lähtöisin kansainvälisestä perheestä: hänen äitinsä on marokkolais-espanjalainen ja hänen isänsä on kotoisin Tunisiasta. Suurimman osan elämästään Amir on kuitenkin asunut Israelissa. Miehen kaksikielinen edustuskappale ”J’ai cherché” on noussut ennakkosuosikkien joukkoon. Viimeksi ranskan kielellä on voitettu vuonna 1988.

saksaSaksa: Jamie-Lee – Ghost
Jamie-Lee Kriewitz on 18-vuotias opiskelija Hannoverista. Nuoresta iästään huolimatta hän on ehtinyt saavuttamaan paljon musiikillisella urallaan. Joulukuussa hänet valittiin The Voice of Germany -ohjelman voittajaksi ja siitä pari kuukautta myöhemmin maan euroviisuedustajaksi. Huomiota on herättänyt naisen persoonallinen pukeutuminen, jossa on vahvasti vaikutteita japanilaisesta manga-tyylistä. Kilpailukappaleen ”Ghost” ovat säveltäneet Thomas Burchia, Anna Leyne ja Conrad Hensel.

italiaItalia: Francesca Michielin – No Degree of Separation
Italian edustaja, 21-vuotias Francesca Michielin syntyi Bassano del Grappa -nimisessä kaupungissa Pohjois-Italiassa. Lapsena hän oppi soittamaan pianoa sekä bassoa. Francesca liittyi 14-vuotiaana kotikaupunkinsa gospelkuoroon. Francesca tuli tunnetuksi voitettuaan Italian X Factor -kilpailun vuonna 2012. Samana vuonna hän julkaisi debyyttisinglensä ”Distratto”, joka nousi Italian singlelistan ykköseksi. Hän on myös julkaissut kaksi studioalbumia. Francescan edustuskappale sijoittui San Remon musiikkifestivaaleilla toiseksi.

espanjaEspanja: Barei – Say Yay!
Espanja jatkaa naispuolisten solistien linjaa. Aurinkoisesta Madridista kotoisin oleva 34-vuotias laulaja-lauluntekijä Barei voitti Objetivo Eurovisión -kilpailun nappaamalla eniten ääniä sekä kansainväliseltä tuomaristolta että puhelinäänestäjiltä. Karsintavoittonsa jälkeen kappaleesta ”Say Yay!” on muodostunut eräänlainen fanisuosikki. Kyseessä on historiallinen kappale valtiolle, sillä sen lyriikat eivät sisällä lainkaan espanjaa. Teos pomppasi Espanjan iTunes-listan kärkeen 25. tammikuuta, ja sitä on kuultu useissa Euroviisujen promokonserteissa viime aikoina. Yli 15 vuotta musiikin parissa puuhastelleen Barein viisun on tehnyt naisen itsensä lisäksi Victor Pua ja Ruben Villanueva.

ruotsiRuotsi: Frans – If I Were Sorry

Ruotsia edustaa tänä vuonna 17-vuotias Ystadissa syntynyt Frans Osifoh Jeppsson Wall. Vuonna 2006 Fransista tuli kansallinen kuuluisuus, kun hän esitti Elias-yhtyeen kanssa Zlatan Ibrahimovicille omistetun ”Who’s da Man”-nimisen kappaleen. Se pysyi Ruotsin singlelistan kärjessä 10 viikkoa. Vuonna 2008 Frans esitti Ruotsin jalkapallomaajoukkueen virallisen EM-kisalaulun ”Fotbollsfest”. Frans kilpailee Tukholmassa ”If I Were Sorry”-nimisellä kappaleella, jota hän on itse ollut mukana sekä säveltämässä että sanoittamassa. 

iso-britanniaIso-Britannia: Joe & Jake – You’re Not Alone
Viime vuosina Iso-Britannia on kutsunut nimekkäitä artisteja edustajikseen, mutta tänä vuonna sielläkin järjestettiin jälleen euroviisukarsinnat, johon osallistui pääasiassa uusia kykyjä. Voiton vei Joe Woolfordin ja Jake Shakeshaftin muodostama duo kappaleella ”You’re not alone”. Joe ja Jake osallistuivat molemmat viime vuonna Britannian The Voice -kilpailuun. Jake putosi kisasta knockout-kierroksella, kun Joe taas eteni toiseen live-lähetykseen asti, minkä jälkeen pojat päättivät perustaa duon.

Teksti: Aino Ahlgren, Liisa Haavisto, Tony Latva, Sami Luukela, Aleksi Mikkola, Ismo Puljujärvi, Tuomas Ruoho, Petri Vihtonen ja Marie Virtanen
Kuvat: eurovision.tv