Artistiesittelyt

1. semifinaali 9.5.

Ruotsi: Robin Bengtsson – I can’t go on
27-vuotias Hans Robin Gustav Bengtsson syntyi 27.4.1990 Svenljungassa, Ruotsissa. Vuonna 2008 Robin sijoittui kolmanneksi Ruotsin Idols -kilpailussa ja pian sen jälkeen hän julkaisi ensimmäisen singlensä ”Another Lover’s Gone”. Hän on myös kilpaillut Ruotsin Wipeout-kilpailussa, jossa sijoittui toiseksi. Viime vuonna Robin kilpaili Melodifestivalenissa kappaleella ”Constellation Prize” ja tuli viidenneksi. Tänä vuonna hän voitti kappaleella ”I can’t go on” ja pääsee edustamaan Ruotsia Kiovassa.

 

Georgia: Tamara Gachechiladze – Keep the faith
Tamara ”Tako” Gachechiladze voitti tammikuussa Georgian karsintakilpailun kappaleella ”Keep the faith”. Sen on säveltänyt vuonna 2012 Georgiaa edustanut Anri Jokhadze, sanoitus on Tamaran omaa käsialaa. Tamara oli vähällä päästä edustamaan kotimaataan euroviisuissa jo vuonna 2009. Hän kuului kokoonpanoon Stephane & 3G, jonka kappale “We don’t wanna put in” valittiin Moskovan kisoihin. Georgia vetäytyi tuolloin kuitenkin viisuista, koska EBU vaati sanoituksen muuttamista. Vuonna 2008 Tamara nähtiin sooloartistina Georgian karsinnoissa, mutta sijoitus oli tuolloin vasta kymmenes. Hän on hurmannut georgialaiset myös Your Face Sounds Familiar -formaatissa.

Australia: Isaiah – Don’t come easy
17-vuotias Isaiah Firebrace on yksi tämän vuoden nuorimmista artisteista. Hänellä on kuitenkin jo kokemusta suurilla lavoilla esiintymisestä. Isaiah voitti vasta 15-vuotiaana Australian X Factor -kykykilpailun kahdeksannen tuotantokauden. Nuorukaisen esikoissingle ”It’s gotta be you” nousikin listojen kärkeen Australian ohella Alankomaissa, Ruotsissa, Tanskassa ja Uudessa-Seelannissa. Isaiah on taustaltaan aboriginaali. Hänen kilpailukappaleensa ”Don’t come easy” tekijätiimistä löytyy samoja säveltäjiä kuin Australian viimevuotisenkin kappaleen.

 

Albania: Lindita – World
28-vuotiaalla Lindita Halimilla on hurjasti kokemusta eri laulukilpailuista. Hän on ollut mukana Albanian Idolsissa, suositussa albanialaisessa laulukilpailussa Top-Festissä (2006 ja 2009) sekä American Idolsissa (2016). Lindita on osallistunut Albanian viisukarsintoihn aiemmin vuonna 2015 kappaleellaan “S’të fal” (En anna sinulle anteeksi) sijoittuen kolmanneksi. Albanian edustuskappaleen ”World” (Maailma) on säveltänyt Klodian Qafoku ja sanoittanut Gerald Xhari yhdessä Linditan kanssa.

 

 

Belgia: Blanche – City lights
Ellie Delvaux, joka paremmin tunnetaan taiteilijanimellään Blanche, saa kunnian kantaa Belgian lippua tämän vuoden Euroviisuissa. Kunniakkaasti kantaakin, sillä hän tuo viisulavalle siellä kovin harvoin nähdyn indie-pop-genren. Oikeastaan koskaan aikaisemmin viisuissa ei ole nähty ”City Lightsin” tyylistä kappaletta. Pienestä viime hetken laskusuhdanteesta huolimatta Belgia on tukevasti vedonlyöntien top 10:ssä, joten ehkä Belgia jatkaa neljättä vuotta putkeen Euroviisujen kymmenen kärjessä.

 

Montenegro: Slavko Kalezić – Space
Montenegron edustajana nähdään 31-vuotias Slavko Kalezić. Monilahjakas mies tunnetaan kotimaassaan niin laulajana, näyttelijänä kuin lauluntekijänä. Slavko on päässyt näyttelemään sekä teatterilavoilla että elokuvissa. Hänet on nähty yli 30 näytelmässä ja peräti kuudessa elokuvassa. Vuonna 2013 Slavko osallistui X Factor Adria -kilpailuun ja julkaisi debyyttialbuminsa vuotta myöhemmin. Hän oli Montenegron yleisradioyhtiön sisäinen valinta viisuedustajaksi. Slavkon futuristinen kappale kantaa nimeä ”Space”.

 

Suomi: Norma John – Blackbird
Suomi jatkoi UMK:n linjalla tänäkin vuonna mutta panosti tällä kertaa vain yhteen kymmenen kappaleen finaaliin. Emma oli suursuosikki finaaliin mentäessä, mutta Norma John kaahasi tämän tielle, vei edustuspaikan ja lensi mustarastaan tavoin tiehensä. Norma John on indie-henkinen popduo joka koostuu Leena Tirrosesta ja Lasse Piiraisesta. Kemiat selvästi natsaavat – ovathan he tehneet 15 vuotta musiikkia yhdessä. Blackbirdissä on eteerinen, joskin surullinen tunnelma aina lyriikoista musiikkiin. Se on sykähdyttävä tarina erosta ja siitä ahdistuksesta, kun kaikki muistuttaa menneestä.

 

Azerbaidžan: DiHaj – Skeletons
Diana Hajiyeva (s. 13. kesäkuuta 1989) on indie pop -laulaja, joka käyttää taiteilijanimenä kahden ystävättärensä kanssa muodostamaansa yhtyeen nimeä DiHaj tänä vuonna Kiovan Euroviisuissa. Hän on mm. valmistunut Bakun musiikkiakatemiasta ja pyrkinyt maansa euroviisuedustajaksi jo vuoden 2011 kisoihin. Nainen on julkaissut muutaman singlen ennen kilpailukappalettaan, joka kantaa nimeä ”Skeletons”. Sen on säveltänyt azerbaidžanilainen Isa Melikov, ja sanat kappaleeseen on kynäillyt ruotsalainen Sandra Bjurman.

 

Portugali: Salvador Sobral – Amar pelos dois
Vuoden mittaisen poissaolon jälkeen Portugali on palannut Euroviisuihin todennäköisesti vahvempana kuin koskaan. Salvador Sobral ja iätön ”Amar pelos dois” on vuoden polarisoivin ehdokas, mutta ne, jotka tätä rakastavat, rakastavat kunnolla. Ennakkospekulaatioissa Portugali on nappaamassa kaikkien aikojen parhaan sijoituksensa, ja jopa voittoa on väläytelty. Onko tänä vuonna vihdoin se vuosi, kun on Portugalin aika voittaa? Heidän paras sijoituksensa toistaiseksi on kuudes sija vuodelta 1996.

 

 

Kreikka: Demy – This is love
Dimitra ”Demy” Papadea valittiin sisäisesti edustamaan Kreikkaa. Demyn menestyksekäs ura alkoi vuonna 2012, jolloin hänet valittiin MAD Awardsissa muun muassa vuoden tulokkaaksi. Demy esitti Kreikan karsinnassa kolme laulua, joista voittajaksi selviytyi ”This is love”. Kappaletta on ollut säveltämässä Dimitris Kontopoulos, jonka kynästä ovat syntyneet muun muassa Ani Lorakin “Shady lady” (Ukraina 2008), Farid Mammadovin “Hold me” (Azerbaidžan 2013) ja Sergei Lazarevin “You are the only one” (Venäjä 2016).

 

Puola: Kasia Moś – Flashlight
Kasia Moś on elämänsä aikana ehtinyt muun muassa osallistua kolmesti Puolan euroviisukarsintaan, vierailla Yhdysvalloissa ja esiintyä näyttelijä Eva Longorian järjestämässä hyväntekeväisyystapahtumassa. Omien sanojensa mukaan hänen euroviisunsa “Flashlight” on omistettu kaikille, jotka kokevat tulleensa vainotuiksi. Kasia itse kokee laulavansa kappaleen eläimille, mutta tunnustaa, että siinä on syvä ajankohtainen sävy pakolaiskriisin ja maailmanpoliittisten levottomuuksien takia.

 

Moldova: Sunstroke Project – Hey mamma
Vuonna 2008 perustettu Sunstroke Project edusti Moldovaa yhdessä Olia Tiran kanssa ensimmäisen kerran vuoden 2010 viisuissa kappaleella ”Run away”. Tuolloin Moldova sijoittui finaalissa sijalle 22. Oslon viisujen jälkeen yhtyeen saksofonisti Sergey Stepanov sai itselleen lisänimen ”Epic sax guy”, ja hänen esiintymistään on katsottu YouTubessa kymmeniä miljoonia kertoja. Moldovan tämänvuotinen edustuskappale ”Hey mamma” on yhtyeen yhteissävellys, ja sen on sanoittanut Alina Galetcaia.

 

Islanti: Svala – Paper
Svala Björgvinsdóttir (s. 1977) on toisen polven viisuedustaja. Hänen isänsä on pitkän linjan muusikko Björgvin “Bo” Halldorsson, joka edusti Islantia vuoden 1995 euroviisuissa. Svalan laulajanura alkoi jo seitsenvuotiaana, jolloin hänen ja isä-Bon esittämä kappale ”Fyrir Jól” nousi listaykköseksi. Svala on myös opiskellut balettia ja toiminut muotisuunnittelijana. Hän vaikuttaa tällä hetkellä Steed Lord -nimisessä yhtyeessä. Svala on itse ollut sanoittamassa euroviisukappalettaan ”Paper”. Sävellyksen takana ovat Einar Egilsson, Lester Mendez ja Lily Elise.

 

Tšekki: Martina Bárta – My turn
28-vuotias Martina Bárta tunnetaan erityisesti jazz-laulajana. Hän vaikuttaakin tällä hetkellä Berliinissä jazz-kokoonpanossa 4 To The Bar. Martina on myös lahjakas käyrätorvensoittaja ja hänet on nähty kotimaassaan Tšekissä musikaalilavallakin. Martina Bárta oli Tšekin televisioyhtiön sisäinen valinta viisuedustajaksi. Hän tavoittelee finaalipaikkaa kappaleella ”My turn”, jossa on myös kuultavissa jazzahtavia vaikutteita. Kappaleen ovat säveltäneet ja sanoittaneet DWB sekä Kyler Niko.

 

 

Kypros: Hovig – Gravity
Nikosiassa syntynyt Hovig Demirjian on juuriltaan armenialainen. 28-vuotias Hovig aloitti ammattimuusikon uransa jo kuudentoista vanhana. Vuonna 2009 hän osallistui Kreikan X Factoriin, jossa sijoittui seitsemänneksi. Samassa kisassa nähtiin myös Kyprosta vuonna 2012 edustanut Ivi Adamou ja Kreikkaa edustanut Eleftheria Eleftheriou. Hovigille kolmas kerta toden sanoi, sillä hän oli yrittänyt päästä edustamaan Kyprosta euroviisuissa jo vuosina 2013 ja 2015. Tänä vuonna hänet valittiin suoraan Kyproksen edustajaksi. Hänen kappaleensa ”Gravity” on ruotsalaisen Thomas G:sonin käsialaa.

Armenia: Artsvik – Fly with me
Armenia aloitti tänä vuonna euroviisunsa etsimisen ensimmäisenä ja päätti sen viimeisenä. Jo viime vuoden lokakuussa alkanut Depi Evratesil -kykykilpailu huipentui jouluaattona Artsvik Harutyunyan -nimisen artistin voittoon. Pelkkää etunimeään taiteilijanimenään käyttävän 32-vuotiaan laulajattaren edustuskappale “Fly with Me” julkaistiin aikaisesta karsinnasta huolimatta vasta maaliskuun puolivälissä, oikeastaan vielä senkin jälkeen, kun kaikkien kappaleiden tuli olla EBU:n hallussa.

 


Slovenia: Omar Naber – On my way

Omar Naber matkustaa jo toistamiseen Kiovan euroviisuihin. Hän nimittäin edusti Sloveniaa vuonna 2005 euroviisuissa kappaleella ”Stop”. Tuolloin Omarin tie katkesi semifinaaliin. Omar yritti edustuspaikkaa myös vuosina 2009, 2011 ja 2014 sekä otti osaa viime vuoden Sveitsin viisukarsintaan. Tänä vuonna 35-vuotias Omar saa siis revanssinsa. Hänen kilpailukappaleensa kantaa nimeä ”On my way”. Kappale on artistin itsensä kirjoittama.

 

 

Latvia: Triana Park – Line
Vuonna 2008 perustettu Triana Park on osallistunut Latvian viisukarsintoihin kuudesti. Viimeksi vuonna 2012 kappaleella ”Stars are my family” sijoittuen yhdeksänneksi. Yhtye on julkaissut yhden albumin, yhden EP:n sekä useita singlejulkaisuja. Latvian edustuskappaleen, ”Line”, on sanoittanut yhtyeen solisti, Agnese Rakovska, ja hän on myös säveltänyt kappaleen on yhdessä yhtyeen kitaristin (Artūrs Strautiņš) sekä basistin (Kristaps Ērglis) kanssa. Heidän lisäkseen yhtyeeseen kuuluu rumpali Edgars Viļums.

2. semifinaali 11.5.

Serbia: Tijana Bogićević – In too deep
Tijana Bogićević (s. 1. marraskuuta 1981) on pop-laulaja, jolla on jo aikaisempaa euroviisukokemusta. Hän lauloi Ninan taustoja Serbian esityksessä vuonna 2011 ja hän myös osallistui Serbian euroviisukarsintana toimivaan Beovizijaan vuonna 2009, muttei päässyt karsintojen semifinaalista jatkoon. Hän asuu Yhdysvalloissa ja on naimisissa yhdysvaltalaisen Mark Robertsonin kanssa. Hänen kilpailukappaleensa ”In Too Deep” ovat kynäilleet Borislav Milanov, Joacim Persson, Johan Alkenäs ja Lisa Desmond.

 

Itävalta: Nathan Trent – Running on air
Itävalta päätti toimivasta karsintaformaatista huolimatta luottaa sisäiseen valintaan, joka oli tänä vuonna Nathan Trent. Karismaattinen Trent syntyi Innsbruckissa vuonna 1992. Hänen äitinsä on italialainen ja isä itävaltalainen. Kolmen vuoden iässä hän alkoi ottamaan piano- ja viulutunteja ja 11-vuotiaana raapustikin jo omia sanoituksia. Itse viisu ”Running on air” kertoo toivosta, uskosta ja tavoitteiden saavuttamisesta. Tempoltaan kappale on kevyttä poppia, ja se syntyi Nathanin omasta kynänkärjestä aina sanoituksesta sävellykseen Bernhard Penziasin avulla.

 

Makedonia: Jana Burčeska – Dance alone
23-vuotias Jana Burčeska on monen viisuartistin tavoin noussut pinnalle kykykilpailun kautta. Vuonna 2010 hän sijoittui viidenneksi Makedonian Idol -kilpailussa. Jana tunnetaan myös hyväntekeväisyystyöstään UNICEFin hyvän tahdon lähettiläänä. Hänet valittiin sisäisesti edustamaan Makedoniaa, ja edustuskappale valittiin yli sadan kandidaatin joukosta. Janan kilpailukappale ”Dance alone” on kansainvälisen lauluntekijäjoukon kirjoittama. Heistä Joacim Persson ja Bobi-Leon Milanov ovat olleet kirjoittamassa Serbian ja Bulgarian kappaleita. Heidän lisäkseen kappaletta tekemässä ovat olleet Alex Omar ja Florence A.

Malta: Claudia Faniello – Breathlessly
Claudia Fanielloa (s. 1988) ei voi moittia sinnikkyyden puutteesta, sillä hänet on nähty Maltan karsinnoissa peräti yhdeksän kertaa. Tänä vuonna vihdoin tärppäsi ja Claudia pääsee edustusmatkalle. Hänen veljensä Fabrizio Faniello on nähty kahdesti Maltan edustajana (2001 ja 2006). Claudia Faniello lähtee Kiovaan balladin voimin. ”Breathlessly” on myös viisukonkareiden käsialaa. Sen tekijätiimistä löytyvät Philip Vella, Sean Vella ja Gerard James Borg. Borgin aikaisempia sävellyksiä ovat muun muassa ”7th wonder” (Malta 2002) ja ”Shine” (Venäjä 2014). Claudia Faniello on kertonut avoimesti teini-ikänsä bulimiasta ja työskentelee laulajanuransa ohella koulunkäyntiavustajana.

Romania: Ilinca ft. Alex Florea – Yodel it!
Viime vuonna Romanialta evättiin osallistuminen euroviisuihin maksamattomien EBU:n jäsenmaksujen tähden. Tänä vuonna maa kuitenkin pääsi mukaan. Romaniaa edustavat vasta 18-vuotias Maria “Ilinca” Băcilă ja 25-vuotias räppäri Alexandru Ionuț “Alex” Florea. Ilinca on niittänyt mainetta useissa kykykilpailuissa nimenomaan jodlaustaidoillaan. Parivaljakon kilpailukappale kantaa nimeä ”Yodel it!” Se voitti ylivoimaisesti Romanian viisukarsinnan. Kappaleen ovat kirjoittaneet Mihai Alexandru ja Alexa Niculae.

 

Alankomaat: OG3NE – Lights and shadows
Alankomaat julkisti edustajansa jo viime vuoden puolella, ja se on OG3NE. Kyseessä on tyttötrio, joka koostuu kolmesta siskoksesta, jotka ovat Amy, Shelley ja Lisa Vol. Vuonna 2014 OG3NE oli ensimmäinen ryhmä ikinä, joka voitti The Voice -laulukilpailun. Voittoa seurasi läpimurto vuonna 2016, ja nyt viisut Alankomaiden väreissä. Lava täyttyy kemiasta ja kauniista harmoniasta heidän esiintyessään. Maa toi perheen mukaan viisuihin musiikin, itse solistien ja sanojen muodossa, sillä isä Rick on osallistunut kappaleen tekoon, ja itse kappale on musiikillinen kunnianosoitus heidän äidilleen.

 

Unkari: Joci Pápai – Origo
Unkari luottaa tänä vuonna omaan kieleensä ensimmäistä kertaa neljään vuoteen. Heidän etnovaikutteinen viisunsa ”Origo” on samalla yksi neljästä jollain muulla kielellä kuin englanniksi esitettävästä viisusta tänä vuonna. Esittäjä Joci Pápai on 35-vuotias romanitaustainen muusikko, joka on itse säveltänyt ja sanoittanut edustuskappaleensa.

 

 

 

 

Tanska: Anja – Where I am
Anja Nissen on vuonna 1995 syntynyt tanskalais–australialainen laulaja–lauluntekijä, tanssija sekä näyttelijä. Hän on syntynyt ja asunut koko ikänsä Australiassa, jossa hän on luonut uraa muun muassa voittamalla The Voice -musiikkikilpailun. Esikuvinaan hän pitää esimerkiksi Patti LaBellea ja Aretha Franklinia. Anja osallistui Tanskan karsintoihin myös viime vuonna, jolloin hän tuli toiseksi kappaleella ”Never Alone”. Tänä vuonna hän osallistui kappaleella ”Where I Am” ja näin ollen edustaa Tanskaa Kiovassa.

 

Irlanti: Brendan Murray – Dying to try
20-vuotias Brendan Murray tuli suurelle yleisölle tutuksi Hometown-poikabändin jäsenenä. Manageri Louis Walshin perustama yhtye kasattiin vuonna 2014, kun Brendan oli vasta 17-vuotias. Hometownin single ”Where I belong” teki historiaa olemalla nopeiten listaykköseksi noussut debyyttisingle sekä nopeiten myynyt single vuonna 2014. Brendan Murray lähtee nyt euroviisuihin kokeilemaan siipiään sooloartistinsa. Hänen kappaleensa “Dying to try” on Jörgen Elofssonin ja James Newmanin käsialaa. Ruotsalainen Jörgen Elofsson on ollut Grammy-ehdokkaana ja kirjoittanut lauluja muun muassa Kelly Clarksonille ja Britney Spearsille.

San Marino: Valentina Monetta & Jimmie Wilson – Spirit of the night
Viimeiset kaksi vuotta kääpiövaltio San Marino on lainaillut edustajiansa muista maista, mutta nyt oli aika palata jälleen tuttuun ja turvalliseen Valentina Monettaan, joka edusti maataan vuosina 2012–2014. 42-vuotias Valentina on tällä kertaa ottanut duettokumppanikseen yhdysvaltalaisen Jimmie Wilsonin, joka on esiintynyt erinäisissä musikaaleissa. Kappaleen ”Spirit of the Night” on säveltänyt viisukonkari Ralph Siegel, joka oli myös Valentinan aiempien viisujen takana.

 

Kroatia: Jacques Houdek – My friend
Jacques Houdek valittiin helmikuussa sisäisesti Kroatian viisuedustajaksi kappaleella ”My Friend”. Tämä 36-vuotias kultakurkku on mahdollisesti tullut tutuksi viisufaneille sijoituttuaan toiseksi Kroatian karsinnassa vuonna 2011, mitä ennen hän oli jo myös ehdolla vuosina 2002, 2003, 2004, 2005 ja 2006. Klassisen laulun koulutuksen saanut Houdek on säveltänyt ja sanoittanut edustuskappaleensa kuuden muun ihmisen kanssa, ja siinä kuullaan englannin ohella kroatialaisittain hiukan harvinaisempaa italian kieltä.

 

Norja: JOWST – Grab the moment
JOWST, eli Joakim With Steen on vuonna 1989 syntynyt norjalainen tuottaja/lauluntekijä. Steen kiinnostui musiikista teini-iässä ja hänelle tärkeintä elämässä olivatkin kitara, punkki, laulunteko ja bändi. Steenillä on musiikkialan koulutus ja hän on muun muassa työskennellyt opettajana. Vuodesta 2011 hän on toiminut ääniteknikkona ja tuottajana, mutta nykyään hän keskittyy lähinnä vain omaan musiikkinsa. JOWST osallistuu euroviisuihin kappaleella ”Grab the moment” yhdessä norjalaisen laulajan Aleksander Walmannin kanssa.

 


Sveitsi: Timebelle – Apollo

Timebelle-yhtyeen muodostavat laulaja Miruna Manescu, pianisti Emanuel Daniel Andriescu ja rumpali Samuel Forster. Miruna ja Daniel ovat kotoisin Romaniasta. Timebelle oli alkujaan viisihenkinen poikabändi, mutta Miruna toi yhtyeeseen pian naiskauneutta. Vuonna 2015 Timebelle yritti ensimmäistä kertaa Sveitsin viisuedustajaksi. He sijoittuivat karsinnassa toiseksi kappaleella ”Singing about love”. Timebellen tämänvuotinen kappale ”Apollo” sai Sveitsin finaalissa lähes puolet äänisaaliista.

 

Valko-Venäjä: Naviband – Story of my life
Tänä vuonna tehdään ainakin yhdenlaista euroviisuhistoriaa: ensimmäistä kertaa koskaan viisulavalla kuullaan nimittäin valkovenäjän kieltä! Tämän mahdollistaa folk-, indie- ja pop-musiikkia soittava ja yhdistelevä Naviband, joka koostuu Artsjom Lukjanenkasta ja Ksenija Žukista. Ensimmäistä kertaa euroviisukarsintaan Naviband osallistui vuonna 2016, jolloin heidän kilpailusävelmänsä “Heta ziamla” sijoittui neljänneksi. Vuotta myöhemmin oli ”Historyja majho žyccian” aika voittaa. Kappaleen nimi on kuitenkin käännetty englanniksi euroviisuja varten.

 

Bulgaria: Kristian Kostov – Beautiful mess
Kristian Kostov on historian ensimmäinen euroviisuartisti, joka on syntynyt kolmannella vuosituhannella. Nuoresta iästään huolimatta bulgarialais–venäläinen Kristian on ehtinyt kokea paljon, sillä hänet tunnetaan teini-idoliuden ja laulukilpailuiden lisäksi myös näyttelijänä ja lauluntekijänä. Kilpailusävelmä ”Beautiful Mess” on kevään mittaan noussut vedonlyönneissä kakkossuosikiksi, ja onkin mielenkiintoista nähdä, jatkaako Kristian Poli Genovan jalanjäljissä vai vetääkö jopa paremmaksi.

 

Liettua: Fusedmarc – Rain of revolution
Liettuan megalomaaninen 49 kappaleen ja 10 viikon mittainen viisukarsinta huipentui maaliskuussa seitsemän kappaleen finaaliin, jossa voittajaksi selviytyi vaihtoehtoelektroa soittava Fusedmarc. Vilnalainen yhtye koostuu laulaja Viktorijasta, kitaristi Denisaksesta ja tuottaja Stasyksesta. Vallankumouksellista Pikku Myy -energiaa uhkuva Viktorija pyrki viisuihin Saulės Kliošas -yhtyeen riveissä jo vuonna 2002, mutta edustuspaikka jäi silloin haaveeksi.

 

 

Viro: Koit Toome & Laura – Verona
Koit Toome ja Laura ovat molemmat viisulavoilta tuttuja nimiä. Koit edusti Viroa vuonna 1998 ja Laura osana Suntribe-yhtyettä vuonna 2005. Tämä on siis toinen kerta, kun Laura edustaa Viroa Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa. Vankkaa fanisuosiota nauttiva ”Verona” edustaa perinteisempää euroviisukappaletta, ja on kiinnostavaa spekuloida, nostaako duetto jälleen Viron top-10:een. Pari vuotta sitten näin kävi, kun Elina Born ja Stig Rästa duetoivat Viron kärkikymmenikköön.

 

 

Israel: IMRI – I feel alive
25-vuotias Imri Ziv ei ole lähdössä viisuilemaan ensimmäistä kertaa. Hän esiintyi viime vuonna Hovi Starin taustalaulajana ja vuonna 2015 Nadav Guedjin taustalla. Imrin laulajanura alkoi lukiovuosina poikabändin riveissä. Asepalvelusta suorittaessaan hän kuului Israelin puolustusvoimien orkesteriin. Imri valittiin Israelin viisuedustajaksi HaKokhav HaBa L’Eurovizion -kilpailun kautta. Kilpailukappale hänelle löytyi sisäisen haun kautta. ”I feel alive” on Dolev Ramin ja Penn Hazutin kirjoittama.

Finaali 13.5.

Espanja: Manel Navarro – Do it for your lover
Espanja tuo Havaijin letkeän soundin viisuihin Manel Navarron johdolla. Kansallisessa finaalissa Mirela voitti puhelinäänet, Manel raatiäänet. Lopulta kolmehenkinen raati äänesti heistä Navarron voittajaksi lukemin 2–1 samalla kun osa yleisöstä buuasi päätökselle. Manel on 21-vuotias laulaja–lauluntekijä, jonka musiikissa on vivahteita Ed Sheeranin ja Bob Dylanin tyyleistä. Arvostusta hän on jo saanut korkealta taholta, sillä Alan Walker ylisti tätä julkisesti coverista, jonka hän teki Walkerin kappaleesta. Mies on itse säveltänyt ja kirjoittanut voittokappaleensa”Do it for your lover” yhdessä Antonio Rayon kanssa.

 

Iso-Britannia: Lucie Jones – Never give up on you
Lucie Bethan Jones on 26-vuotias Cardiffissa syntynyt laulaja, näyttelijä sekä malli. Yleisön tietoisuuteen hän tuli vuonna 2009 kilpaillessaan The X Factor UK -kilpailussa, jossa hän sijoittui kahdeksanneksi. Lucie on muun muassa toiminut Wonderbra-alusvaatemerkin mainoskasvona sekä näytellyt musikaaleissa ja televisiosarjoissa, kuten esimerkiksi The Sarah Jane Adventures ja Midsomerin murhat. Lucie kilpailee Kiovassa kappaleella ”Never give up on you”, jonka tekijätiimiin kuuluu muun muassa Emmelie de Forest.

 

Italia: Francesco Gabbani – Occidentali’s Karma
Perinteikkään San Remon laulukilpailun voittaja Francesco Gabbani sai halutessaan edustaa kilpailun tavan mukaisesti maataan viisuissa ja tarttui kuin tarttuikin tilaisuuteen. 34-vuotias Toscanan alueen Carrara-nimisestä kaupungista kotoisin oleva raspikurkku lähti vuonna 2010 Trikobalto-bändistä soolouralle ja on levyttänyt jo pariin otteeseen. Francescon kappaleen, ”Occidentali’s Karman” lyriikat sisältävät nokkelia siteerauksia ja viittauksia mm. Hamletiin heti ensimmäisellä rivillä. Kappaleen on säveltänyt itse esittäjän lisäksi maailmankuulu Luca Chiavarelli sekä Fabio Ilacqua.

 

Ranska: Alma – Requiem
Ranskan viisuedustaja valittiin jälleen sisäisesti. Tänä vuonna Ranskaa edustaa 28-vuotias Alma (oik. Alexandra Maquet). Alma on uusi tulokas musiikkitaivaalla. Hänen kappaleensa on nimeltään ”Requiem” ja se esitetään osittain ranskaksi, osittain englanniksi. Alman kilpailukappaleen takaa löytyy Nazim Khaled, joka sävelsi myös Amirin viimevuotisen viisun. Alma onkin maininnut Amirin musiikilliseksi mentorikseen.

 

 

Saksa: Levina – Perfect life
Saksa järjesti tänä vuonna hurlumhei-karsinnat ja valitsi usean äänestyskierroksen jälkeen Isabella Levina Lueenin edustajakseen. Kyseessä on 25-vuotias tummaääninen neito, joka on ollut musiikin kanssa tekemisissä pikkulapsesta lähtien. Yhdeksän vuoden ikäisenä hän osallistui arvostettuun Jugend Musiziert -kilpailuun jonka lopulta voitti. Levina alkoi kirjoittamaan omia sanoituksiaan jo 12-vuotiaana ja on opiskellut laulamista Berliinissä jossa nykyään majaileekin. Kilpailukappale ”Perfect life” on sävelletty varta vasten Euroviisuihin, ja siitä vastasivat Lindsey Ray, Lindy Robbins sekä Dave Bassett.

Ukraina: O.Torvald – Time
Rock-yhtye O.Torvald lähtee puolustamaan isäntämaa Ukrainan värejä. O.Torvald perustettiin vuonna 2005 Poltavan kaupungissa. Bändiin kuuluvat Yevhen Halych (laulu, kitara), Denys Myzyuk (kitara, taustalaulu), Oleksandr Solokha (rummut), Mykyta Vasyl’yev (basso) ja Mykola Rayda (piano, DJ). O.Torvaldilta on ilmestynyt neljä albumia, joista viimeisin näki päivänvalon viime vuonna. Edustuskappale ”Time” on O.Torvaldin ensimmäinen englanninkielinen single.

 

Teksti: Aino Ahlgren, Liisa Haavisto, Aleksi Mikkola, Tuomas Ruoho, Akira Takaki, Olli Tamminen ja Marie Virtanen

Kuvat: eurovision.tv