Haastattelu: Viron edustaja Jüri Pootsmann

Jürin ollessa Suomessa promokiertueella Euroviisuklubin tiimille tarjoutui tilaisuus jututtaa häntä pikaisesti Helsingin vanhassa kirkkopuistossa. Hänellä oli mukanaan myös kuvausryhmä, joka teki dokumenttia, joka esitetään Viron TV:ssä ensimmäisen semifinaalin alla tiistaina 10.5.

Jürin mielestä tämänvuotinen Eesti laul -karsinta oli erittäin korkeatasoinen ja monipuolinen eikä hän nähnyt itseään varsinaisena ennakkosuosikkina. Hän arvelee, että siitä, että samaiset lauluntekijät olivat jo voittaneet jo viime vuonna, saattoi olla hyötyä, sekä siitä, että kansainvälisen finaalin konkareina nämä tiesivät, mitä olivat tekemässä. Molemmissa kappaleissa on samanlainen ajaton tunnelma.

Play-kappale on ollut Jürille erityinen projekti, joka alkoi siitä, että hän soitti myös viime vuoden Viron edustajana tunnetulle Stig Rästalle ja ehdotti yhteistyötä. Kappale tehtiin mittatilaustyönä hänen musiikilliselle tyyllilleen ja äänelleen sopivaksi. Jälkeenpäin hän huomasi, että myös sanoitus sopi hämmentävänkin hyvin hänen senhetkiseen elämäntilanteeseensa. Hän pitää omakohtaisuutta etuna tulkinnan kannalta.

Eesti laul -konsepti edustaa Jürin mukaan ennen kaikkea musiikkituottajien toiveita: aiempaa virolaisempaa ja vaihtoehtoisempaa musiikkia sekä uusia artisteja. Hän pitää tätä selvänä parannuksena aiempaan Eurolaul-formaattiin, jota hän ei pitänyt toimivana, ja huomautti, että tämä on näkynyt myös Viron menestyksessä kansainvälisessä kilpailussa. Samoin kuin Suomessa UMK:n alkuvuosina, Euroviisuja hädin tuskin edes mainitaan Eesti laul -lähetyksissä.

Itsekin viisufaniksi tunnustautuva Jüri uskoo ruotsalaisisäntien kykyyn järjestää parhaat mahdolliset kisat ja että äänestysjärjestelmän uudistus tuo kisaan raikkautta. Hänen oma ykkössuosikkinsa on Ukrainan ”1944”, jossa hän erityisesti pitää kappaleen sanomasta sekä Jamalan äänestä ja persoonasta. Muiksi suosikeikseen hän mainitsee Bulgarian, Ranskan ja Alankomaat. Pyydettäessä ennustamaan finaalin tuloslistan kärkipäätä Jüri arvioi sieltä löytyvän, Suomen ja Viron ohella, Ukrainan, Ranskan, Bulgarian, Venäjän ja Espanjan. Viisuhistoriasta Jüri mainitsee suosikeikseen Suomen Hard Rock Hallelujah’n, Ukrainan Wild Dancesin ja Tanskan Fly on the Wings of Loven sekä Viron Once in a Lifetimen ja Goodbye to Yesterdayn.

Jüri pitää semifinaalin esiintymisnumeroa 13 mahtavana, koska kyseessä on hänen onnennumeronsa. Esitys kuulemma pysyy pitkälti samana, savuisen tyylikkäänä. Joitakin pieniä temppuja on kuulemma luvassa, mutta niistä ei voi tässä vaiheessa vielä paljastaa sen enempää. Tarkoituksena on saada yleisö rakastamaan kappaletta ja ”järkyttää yksinkertaisuudella”.

Jüri lähettää terveisiä suomalaisille viisufaneille ja toivoo näkevänsä meitä mahdollisimman suurin joukoin Tukholmassa.

teksti ja kuvat: Tero Aalto ja Burak Başar